Tarsus bölgesi bağ alanlarında Neofusicoccum parvum türünün durumu, tanısı ve bölgedeki yaygın üzüm çeşitlerinin patojene duyarlılıklarının araştırılması
Idenfication and prevalence of Neofusicoccum parvum species in tarsus vineyards and sensitivity ofgrown grape varieties to the pathogen
  1. Tez No: 613019
  2. Yazar: DİLARA GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT SONER AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarsus, Asma, N. parvum, Türkiye, Tarsus, Vine, Neofusicoccum parvum, Turkey
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tez çalışmasında asma bitkilerinde kurumalar ve ölümlere neden olan Botryosphaeriaceae familyası türlerinden Neofusicoccum parvum'un Tarsus bölgesindeki durumu, tanısı ve bölgede yaygın olarak yetiştirilen 12 farklı sofralık üzüm çeşidinin hastalığa karşı duyarlılıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Tarsus bölgesinde bağcılığın yoğun olarak yapıldığı 12 farklı köy gezilerek bağlar incelenmiş, Botryosphaeriaceae Geriye Ölüm Hastalık belirtisi gösteren asmalardan örnek alınarak standart mikolojik izolasyonlar yapılmış ve elde edilen türler moleküler yöntemlerle tanılanmıştır. Patojenisite testinde 4 farklı N. parvum izolatı değerlendirilmiş ve en virulent 2 izolat (49, 103) çeşit duyarlılığı çalışmasında kullanılmak üzere seçilmiştir. Tarsus bölgesi bağ alanlarındaki incelemeler sonucunda 21 adet Botryosphaeriaceae izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlardan %61,9'u D. seriata, %19'u L. pseudotheobromae, %17,4'ü Neofusicoccum parvum, %4,7'si L. theobromae olarak tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre her iki N. parvum izolatına karşı çeşitler içerisinde en tolerant ilk üç çeşit Cardinal, Göğ üzüm, Perlette, seçilirken 49 No.lu patojene karşı en tolerant ilk üç çeşit belirlenmiştir. 103 No.lu izolatına karşı en tolerant ilk üç çeşit Cardinal, Ergin çekirdeksiz, Black magic olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the status of Neofusicoccum parvum species (in the Botryospaeriaceae) causing dieback disease, its identification and sensitivity of commonly grown table grape cultivars to the disease were investigated. The vineyards (in 12 different villages) were inspected, symptomatic wood samples were taken, standart mycological isolations were applied and the fungal isolates were identified by molecular tools. In the pathogenicity test, four different N. parvum isolates were evelauated, the most virulent isolates (49, 103) were selected for the cultivar sensitivity studies. At the end of the laboratory studies 21 Botryosphaeriaceae isolates were obtained. Of those, %61.9 were D. seriata, %19 were L. pseudotheobromae, %17.4 were N. parvum, %4,7 were L. theobromae. The three most tolerant grape cultivars to the isolate 49 were Cardinal, Göğ Üzüm and Perlette. However they were Cardinal, Ergin Çekirdeksiz and Black Magic in case of the isolate 103 for the tolerance ranking.