Kalıcı organik kirleticilerin çevresel güvenlik bakımından irdelenmesi
Examining persistent organic pollutants (pops) in terms of environmental security
- Tez No: 613075
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN ALGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalıcı organik kirleticiler, biyoakümülasyon, biyomagnifikayon, çevresel bozulma, çevresel yıkım, tehlike, tehdit, risk, güvenlik ve çevresel güvenlik, Persistent Organic Pollutants, Bioaccumulation, Biomagnification, Environmental Degradation, Destruction, Threat, Risk, Security, Environmental Security
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kalıcı organik kirleticiler (KOK'lar), çevrede kalıcı ve toksik, canlıların yağ dokularında biyoakümüle olabilen, ekosistem içinde besin zincirine girdiklerinde biyomagnifikayona uğrayan sentetik kimyasal maddelerdir. Pestisitler ve sanayi kimyasalları olarak yoğun bir şekilde kullanılmışlardır. Faydalarının yanı sıra önemli ölçüde çevresel bozulma ve değişimlere sebep olduklarından, devletler için riskler oluşturdukları da varsayılabilmektedir. Bu çerçevede çalışmanın genel amacı, çevresel kıtlık, çevresel bozulma ve krizlere bağlı olarak, KOK'ların ekolojik ve toplumsal gerilim yaratma potansiyellerinin belirlenmesi ve bu gerilimlerin ulusal veya uluslararası ölçekte direkt veya endirekt olarak bir çatışmaya kaynaklık etme ve/veya çevresel mülteci sorunu yaratma olasılıklarının ortaya çıkarılmasıdır. Bu bağlamda iki bölümden oluşturulan çalışma, güvenlik nesnesinin belirlenmesi, risklerin tespiti ve ortak güvenlik yaklaşımının tasarlanması aşamalarını takip edecek şekilde geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Persistent Organic Pollutants (POPs) are synthetic chemicals which are persistent and toxic in the environment, and which bioaccumulated in the fat tissue of living things, and which cause biomagnification when they enter the food chain in the ecosystem. They have been used extensively as pesticides and industrial chemicals. In addition to their economic and social benefits, it can be assumed that they bring about environmental security threats for states, thanks to the fact that they cause significant environmental degradation, change and destruction. In this frame, the overall objective of this study is to determine whether POPs have a potential to create environmental and social stresses, due to the environmental scarcity, change and crises, and to reveal the fact that these stresses could be resulted in a national or international conflict and environmental refugee problems. In this context, the study composed of two parts has been developed by following the steps, in turn, identification of security object, determining threats and finally designing common security approach.