Akran öğretimi yönteminin 4.sınıf basit elektrik devresi ünitesinde kullanımının öğrenci akademik başarısı ve tutumuna etkisi
The effect of using peer instruction method for the 4th grade simple electric circuit unit on the achievement and attitude of the students
- Tez No: 613120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYİR SALTUKLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akran Öğretimi, Akademik Başarı, Tutum, 4.Sınıf Fen Bilimleri Dersi, Basit Elektrik Devresi, Peer Instruction Method, Academic Success, Attitude, 4th Grade Science Lesson, Simple Electric Circuit Unit
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırmada, akran öğretimi yönteminin ilkokul 4.sınıf Fen Bilimleri dersi Basit Elektrik Devresi ünitesinde kullanımının öğrenci akademik başarısı ve fen dersi tutumu üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Çalışma, 2015–2016 eğitim öğretim yılında, Ağrı İli Aşağı Küpkıran ilkokulunda öğrenim gören 28 öğrenci ile toplam 6 hafta 18 ders saatinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yaklaşımları birlikte kullanılmıştır. Nicel verileri toplamak için Basit Elektrik Devresi Testi ve Fen Tutum Ölçeği, nitel verileri toplamak için ise Akran Öğretimi Görüşme Formu kullanılmıştır. Başarı testi araştırmacı tarafından hazırlanmış, tutum ölçeği ise hazır olarak kullanılmıştır. Başarı ve tutum testi ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Nitel verilerin toplanmasında ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada nicel verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, eşleştirilmiş gruplar ve bağımsız gruplar T Testi kullanılmıştır. Görüşme kayıtları ise belirlenen kategorilere göre kodlanıp, frekans ve yüzdeleri hesaplanarak çözümlenmiştir. Verilerin analizinde çeşitli istatistik programları kullanılmıştır. Analizlerde anlamlılık düzeyi p< .05 olarak alınmıştır. Uygulama sonrasında; çalışma grubundaki öğrencilerin akademik başarılarında anlamlı bir gelişme olmasına rağmen, Fen Bilimleri dersine karşı olan tutumlarında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Öğrencilerin cinsiyetleri ile akademik başarıları arasındaki anlamlı farklılığın olmadığı fakat öğrencilerin cinsiyetleri ile Fen Bilimleri dersine olan tutumları arasında anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca akran eğitmenlerle, akran öğretiminden yararlananlar arasında uygulama sonrasında anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin Fen Bilimleri dersindeki başarıları, akran öğretimi sayesinde artmıştır. Fen Bilimleri dersine daha çok ilgi duyduklarını, özgüvenlerinin arttığını, rahat iletişim kurduklarını söylemişlerdir. Elde edilen sonuçlara göre bu alanda çalışacak araştırmacılara bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research evaluates the effect of using peer instruction method in 4th grade science course on students' achievement and attitudes. This study has been performed at 2015-2016 academic year with 28 students, in 6 weeks, 18 lesson hours in Aşağı Küpkıran Primary school in Ağrı. In this research, quantitative and qualitative research approaches have been used together. It has been used Science Achievement Test and Science Attitude Scale to collect quantitative data, Peer Instruction Interview Form to collect qualitative data. Achievement test has been prepared by the researcher and attitude scale was used as ready. Achievement and attitude tests have been applied twice as pre-post experiment. Semi-instructured interview form has been used to collect qualitative data. In the analyses of quantitative data, arithmetic mean, standard deviation, dependent groups t test and independent groups t test have been used in research. Interview records were coded according to the specified categories and resolved by calculating frequency and percentages. Data have been analyzed with various statistical programs. In the analysis, the level of significance accepted as p < ,05. In the result of research, although there was a significant improvement in the academic achievement of the students in the study group, no significant difference was observed in their attitudes towards science lesson. It has been discovered there was no significant difference between students' gender and academic achievement but there was a significant difference between students' gender and attitudes towards to the science lesson. Besides, after the implementation there was a significant difference between the students who benefit from the peer instruction method with peer educators. Through peer instruction method, the success of students has been enhanced by peer instruction method. Students reported that they were more interested in science; their self-esteem has increased and communicates comfortably. According to the results, some suggestions were made to researchers working in this area.