Pes ekinovaruslu olgularımızın ponseti yöntemi ile tedavi sonuçları
The results of the treatment of pes equinovarus by the ponseti method
  1. Tez No: 613124
  2. Yazar: NAZIM AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pes equinovarus, Ponseti yöntemi, ICFSG formu, Pes equinovarus, Ponseti method, ICFSG form
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Ponseti yöntemi ile tedavi edilen Pes Ekinovarus (PEV) deformiteli olgularımızda Ponseti yöntemin etkinliğini, International Club Foot Study Group değerlendirme formu ile değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza 2012-2016 yılları arasında Ortopedi ve Travmatoloji Polikliniğimize başvuran 35 hastanın toplam 54 ayağı dahil edildi. Tedaviye başlamadan tüm hastalar alçılama öncesi Dimeglio skorlama sistemine göre değerlendirildi ve sonuçlar kayıt altına alındı. Tüm hastalara Dr. Ignacio V. Ponseti tarafından geliştirilen Ponseti seri alçılama metodu uygulandı. Tedavi bitiminde ise ICFSG değerlendirme formuna göre hastaların ayaklarının son durumu değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 13 (%37,1)' ü kız, 22 (%62,9)' si erkekti. Çalışmaya katılan hastalardan 9 (%25,7)' unun sol, 7 (%20)' sinin sağ, 19 (%54,3)' unun bilateral olmak üzere toplam 54 ayak değerlendirilmiştir. Dimeglio skorlama sistemine göre tedavi öncesi polikliniğe ilk başvuru anında toplam 54 ayağın 2 (%3,7) tanesi grade-1, 15 (%27,8) tanesi grade-2, 24(%44,4) tanesi grade-3, 13(%24,1) tanesi grade-4 olarak tespit edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların 6 (%17,1) tanesinde myelomeningosel, 2 (%5,7) tanesinde Down Sendromu, 2 (%5,7) tanesinde gelişimsel kalça displazisine rastlanmıştır. Ponseti seri alçılama prosedürü gereğince en az 4, en fazla 10 olmak üzere ortalama 6 kez alçılama yapıldı. Hastalar en az 12 ay en çok 60 ay olmak üzere ortalama 30 ay takip edildi. Alçılamaya başlangıç yaşı olarak en küçük hasta 7 günlük, en büyük hasta ise 8 aylıktı. Toplam 54 ayaktan 41 (%75,9) tanesine aşilotomi uygulaması yapıldı, 13 (%24,1) ayak ise aşilotomi yapılmadan sadece alçı yapılarak tedavi edildi. Çalışma sonunda International Club Foot Study Group değerlendirme formuna göre 54 ayağın 38 (%70,4) tanesinde mükemmel sonuç elde edilmiştir. 10 (%18,5) ayakta iyi sonuç elde edilmiş, 4 (%5,7) ayakta yetersiz sonuç elde edilmiş, 2 (%3,7) ayakta ise kötü sonuç elde edilmiştir. 2 Sonuç: Ponseti yöntemi PEV 'in konservatif tedavisinde etkin ve güvenilir bir metottur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the efficacy of the Ponseti method in patients with Pes equinovarus (PEV) deformity treated with Ponseti method with the International Club Foot Study Group evaluation form. Materials and Methods: Total of 54 feet of 35 patients admitted to our Orthopedics and Traumatology Outpatient Clinic between 2012 and 2016 were included in the study. Before starting the treatment, all patients were evaluated according to Dimeglio scoring system before the cast and the results were recorded. Ignition V. Ponseti developed by Ponseti series plaster method was applied to all patients. At the end of the treatment, the feet were evaluated according to the ICFSG evaluation form Results: 13 (37.1%) of the patients were female and 22 (62.9%) were male. A total of 54 feet were evaluated in 9 (25.7%) patients who were left, 7 (20%) right and 19 (54.3%) bilateral. According to Dimeglio scoring system, 2 (3.7%) of the 54 feet were grade-1, 15 (27.8%) of them were grade-2, 24 (44.4%) of them were grade-3, 13 (24.1%) of them were grade-4 at the time of first admission to the outpatient clinic before treatment. Myelomeningocele was found in 6 (17.1%), Down syndrome in 2 (5.7%) and dysplasia of the hip in 2 (5.7%) of the patients included in the study. According to Ponseti serial cast procedure, minimum 4 and maximum 10 castings were performed on average 6 times. The patients were followed up for a mean of 30 months, at least 12 months and a maximum of 60 months. The youngest patient was 7 days old and the oldest patient was 8 months old. A total of 41 (75.9%) out of 54 feet underwent achilotomy, while 13 (24.1%) feet were treated with without acylotomy. At the end of the study, 38 (70.4%) of the 54 feet had excellent results according to the International Club Foot Study Group evaluation form. Good results were obtained in 10 (18.5%) feet, inadequate results were obtained in 4 (5.7%) feet and poor results were obtained in 2 (3.7%) feet. 4 Conclusion: Ponseti method is an effective and reliable method for conservative treatment of clubfoot.