Meme cerrahisi uygulanan hastalarda ultrasonografi eşliğinde uygulanan serratus plan bloğun ve parasternal bloğun postoperatif ağrı ve opioid tüketimine etkisi
The effect of serratus plane block and parasternal block implemented along with ultrasonography on postoperative pain and opioid consumption in the patients treated with breast surgery
- Tez No: 613123
- Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZE KIRDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Meme cerrahisi, Serratus plan, Parasternal, Breast surgery, Serratus plane, Parasternal
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmanın amacı meme cerrahisi uygulanan hastalarda yapılan serratus plan bloğun (SPB) ve parasternal blokla (PB) birlikte yapılan serratus plan bloğunun postoperatif ağrı kontrolü ve analjezik tüketimi üzerine etkilerini araştırmak. Fakülte etik kurulu onayı alındıktan sonra 1 Kasım 2017- 31 Aralık 2018 tarihleri arasında elektif meme cerrahisi uygulanan, bilgilendirilmiş hasta onam formu alınmış, 18-65 yaş arası, ASA I-III toplam 110 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Dışlanma kriterlerinden sonra kalan 90 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar 3 gruba ayrıldı. Serratus grubu (Grup S: 30): Cerrahi bitiminden sonra genel anestezi sonlandırılmadan ultrasonografi eşliğinde 20 cc %0.25 bupivakain ile SPB uygulanan. Serratus ve Parasternal grubu (Grup P: 30): Cerrahi bitiminden sonra genel anestezi sonlandırılmadan ultrasonografi eşliğinde 20cc %0.25 bupivakain ile SPB ve 20cc %0.25 bupivakain ile PB uygulanan. Kontrol grubu (Grup K: 30): Herhangi bir blok uygulanmayan. Tüm hastalara postoperatif hasta kontrollü analjezi (HKA) tramadol i.v. uygulanmış olmasına dikkat edildi. Anestezi ve algoloji takip formlarından; demografik ve hemodinamik veriler, postoperatif 1., 2., 6., 12., 24. saatlerde; istirahat ve hareket sırasındaki VAS değerleri, kan basıncı, nabız, tramadol tüketim miktarı, tramadol talep sayıları, ek analjezik kullanımı ve yan etkiler olup olmadığı kaydedildi. Hastaların demografik özellikleri, ASA ve cerrahi tipleri arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Postoperatif nabız, kan basıncı, saturasyon, istirahat ve hareket VAS değerleri arasında fark bulunmadı. Grup S ve Grup P, Grup K ile karşılaştırıldığında postoperatif HKA ile tramadol tüketimi 1., 2., 6., 12., 24. saatlerde anlamlı olarak düşük bulundu (p 0.05). HKA talep sayısı ve ek parasetamol tüketimi de istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Yan etkiler açısından sadece Grup K' da dört hastada bulantı kusma görüldü. Herhangi bir komplikasyon görülmedi. Yapılan çalışmalar ve olgu sunumlarında meme cerrahisinde SPB ve PB'nin birlikte kullanımının yeterli anestezi ve analjezi sağladığı bildirilmiştir. Çalışmamızda PB'yle birlikte yapılan SPB'nin, tek başına yapılan SPB'e göre analjezik talep sayısı ve tramadol tüketim miktarı üzerine anlamlı farklılık görülmemiştir. Bu nedenle meme cerrahisinde postoperatif ağrı kontrolü için tek başına SPB'inin yeterli analjezi sağladığı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is investigate the effects of serratus plane block (SPB) and serratus plane block carried out with parasternal block on postoperative pain management and analgesic consumption in the patients treated with breast surgery. After the faculty ethic delegation approval, between the dates 1 November 2017 - 31 December 2018 patient approval forms of 18-65 years old who got elective breast surgery have been obtained. Files of total 110 patients with ASA (American Society of Anesthesiologists) I-III have been examined retrospectively. After the exclusion criterias, remaining 90 patients were included in the study. Patients were divided into 3 groups. Serratus group (Group S:30): Those who got SBP along with 20 cc %0.25 bupivakain after the surgery, before the general anesthesia ends. Serratus and Parasternal group (group P:30): Those who got 20cc %0.25 bupivakain along with ultrasonography and PB along with 20cc %0.25 bupivakain after the surgery ,before the general anesthesia ends. Control group(Group K:30): With no block. All patients should be implemented with postoperative patient controlled analgesia (HKA) tramadol i.v. was followed and observed. From anesthesia and algology monitoring forms, whether there was side effects or not, at postoperative 1., 2., 6., 12., 24. hours blood pressure, pulse, visual analogue scala (VAS) values during rest and action time, tramadol consumption rate, tramadol demand figures, demographic and hemodynamic datas, additional analgesic use has been recorded. There was no significant difference between the demographic characteristics of the patients, their ASA and surgery types. There was no difference between postoperative pulse, blood pressure, saturation, rest and action VAS values. Group S and Group P, when compared to group K, postoperative HKA and tramadol consumption were significantly low at 1., 2., 6., 12., 24 hours (p0.05). HKA demand figure and additional parasetamol consumption also did not show statistically significant difference. In terms of side effects, only in four patients form Group K showed nausea and vomiting. There was no complications. In conducted studies and case reports, it is reported that in breast surgery co-use of SPB and PB provides sufficient anesthesia and analgesia.In our study SBP implemented with PB did not show significant difference in terms of analgesic demand figure and tramadol consumption rate compared to SBP only. For this reason in breast surgery we are of the opinion that SBP on its own is enough in providing analgesia for postoperative pain management.