The mediating role of marital adjustment and parenting stress on the relationship between alexithymia and psychopathology
Aleksitimi ve psikopatoloji arasındaki ilişkide evlilik uyumu ve ebeveynlik stresinin aracı rolü
  1. Tez No: 613140
  2. Yazar: BEYHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEN MARAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, Evlilik Uyumu, Ebeveynlik Stresi, Psikolojik Belirtiler, Bağlanma, Alexithymia, Marital Adjustment, Parenting Stress, Psychological Symptoms, Attachment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, evli kadınlarda psikolojik belirtileri yordayan faktörleri incelemeyi hedeflemiştir. Bu doğrultuda ilk olarak, aleksitimi, evlilik uyumu, ebeveynlik stresi, bağlanma stilleri ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. İkinci olarak, araştırmanın temel amacı kapsamında aleksitimi ve psikolojik belirtiler arasındaki ilişkide evlilik uyumu ve ebeveynlik stresinin aracı rolü, bağlanma stillerinin ve yaşın etkisi kontrol edilerek incelenmiştir. Araştırmanın verileri 419 evli ve çocuk sahibi kadın katılımcıdan elde edilmiştir. Bu amaçla katılımcılara Demografik Bilgi Formu ile birlikte Toronto Aleksitimi Ölçeği, Çift Uyum Ölçeği, Ebeveynlik Stres Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II ve Kısa Semptom Envanteri uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, evlilik uyumu ve ebeveynlik stresi, aleksitimi ile ayrı ayrı depresyon, anksiyete, hostilite ve olumsuz benlik arasındaki ilişkiye aracılık etmektedir. Ancak, aleksitimi ve somatizasyon arasındaki ilişkide evlilik uyumu ve ebeveynlik stresinin aracı rolü bulunamamıştır. Araştırmanın bulguları literatür temelinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The current study was conducted to examine the factors that are related to psychological symptoms in married women. To this end, firstly, the relationships between alexithymia, marital adjustment, parenting stress, attachment styles, and psychological symptoms were examined. Secondly, within the main purpose of the study, the mediating role of marital adjustment and parenting stress on the relationship between alexithymia and psychological symptoms was examined after controlling for the effects of attachment styles and age. The data of the study was obtained from 419 married women who have children. For this purpose, A Demographical Information Form, Toronto Alexithymia Scale, Dyadic Adjustment Scale, Parenting Stress Scale, The Inventory of Experiences in Close Relationships-Revised and Brief Symptom Inventory were applied on the participants. According to the results, marital adjustment and parenting stress mediated the relationship between alexithymia and depression, anxiety, hostility, and negative self, respectively. However, marital adjustment and parenting stress did not mediate the relationship between alexithymia and somatization. The findings of the study were discussed on the basis of the literature.