Türk siyasal hayatında Sırrı Atalay: Siyasi görüşleri ve faaliyetleri üzerine bir inceleme
Sırrı Atalay in Turkish political life: An examination on his political views and activities
- Tez No: 613144
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR AKÇAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sırrı ATALAY, CHP, Kars, Milletvekili, Türk Siyasal Hayatı, Sırrı ATALAY, CHP, Kars, Deputy, Turkish Political Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 271
Özet
Siyaset, bireylerin topluluk olarak yaşayabilmeleri için ileri sürülen fikirlerin, devleti yönetebilme becerisine sahip olabilmesi demektir. Diğer adıyla politikanın yapı taşlarından biri olan muhalefet olgusu, düşünce, çıkar ve psikolojik eğilimlerin birbirleriyle çatışmasının doğal sonucunda, ortaya çıkmıştır. Politika içerisindeki çatışmaların esası, siyasal iktidarı ele geçirme amacına yöneliktir. Bu çerçeveden bakıldığında, Türk siyasal hayatında iktidar-muhalefet çatışmasının ve askeri ihtilallerin 1945-1980 yılları arasındaki dönemde sıklıkla yaşandığı görülmektedir. Demokrasi kavramının tam olarak yerleşemediği bu çalkantılı dönemde, Demokrat Parti'nin iktidar olmasıyla ilk kez çok partili hayata geçiş sağlanmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin ilk kez muhalefet rolü aldığı bu dönemde, Kars'ın Göle İlçesi'nde dünyaya gelen Sırrı Atalay, 30 yıllık siyaset hayatına adım atmıştır. Kars milletvekili ve senatörü olarak Atalay, uzun yıllar politikada başarılarını artırarak yol alan nadir parlamenterlerden biridir. Atalay, siyaset yaşamı süresince ülkenin geri kalmış bölgeleri, Kars yöresinin sorunları ve ülkenin demokrasi ve hukuk alanındaki sorunlarını sistemli bir şekilde yürüttüğü çalışmalarla meclise taşımıştır. Bu tez çalışmasında, Sırrı Atalay'ın Türk Siyasal Hayatındaki yeri, görüşleri ve faaliyetleri sistematik bir şekilde incelenmiştir. Bu incelemeler, bugüne dek literatürde benzerine rastlanılmamış bir şekilde Sırrı Atalay'ın hayatı, meclis çalışmaları ve eserleri çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. İncelemeler, teorik bir bütünlük sağlamak amacıyla ve genelden özele indirgeme metoduyla, 1877-1980 yılları arasını kapsamaktadır. Yine belirtilen dönemde, Türkiye'de uygulanan Hükümet Sistemleri ele alınmış; 1980 yılından sonra Kars'ın genel politik, ekonomik ve sosyal gelişmelerine de kısaca değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Politics refers to the ability of ideas that are put forward in order for individuals to live as a society to govern the state. The phenomenon of opposition, which is one of the building blocks of politics, emerged as a natural result of the conflict of thoughts, interests and psychological tendencies. The essence of conflicts within politics is based on the desire to seize political power. From this perspective, it is seen that the power-opposition conflict and military revolutions in Turkish political life were frequently experienced in the period between 1945-1980. In this turbulent period when the concept of democracy was not fully established, the transition to multi-party life was achieved for the first time with the Democratic Party becoming the ruling party. During this period when the Republican People's Party took the role of opposition for the first time, Sırrı Atalay, who was born in Göle District of Kars, started his 30 years of political life. As Kars Deputy and Senator, Atalay has been one of the few parliamentarians who have been advancing their political achievements for many years. During his political life, Atalay brought the challenges of Kars and other underdeveloped regions of the country as well as the challenges with respect to the national democracy and law to the parliament through systematic practices. In this thesis, the place, views and activities of Sırrı Atalay in Turkish political life are examined systematically. These incomparable examinations focus on Sırrı Atalay's life, parliamentary performance and achievements. In order to provide a theoretical integrity, the examinations cover the period between 1877-1980 and they employ the method of reduction from general to specific. This study also discusses the Government systems implemented in Turkey within the above-mentioned period; and the general political, economic and social developments, observed in Kars after 1980, were briefly mentioned.