Denizli ili için doğal gaz tüketim analizi ve tahmini
Natural gas consumption analysis and forecasting for city of Denizli
- Tez No: 613178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA AYTAÇ ADALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Doğal Gaz, ARIMA, Tüketim Tahmini, Denizli, Natural Gas, ARIMA, Consumption Forecast, Denizli
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dünya nüfusunun artış göstermesi ve yaşam standartlarının yükselmesi, enerji talebini her geçen yıl arttırmaktadır. Enerji üretiminde kullanılan kaynaklar ise çoğunlukla geleneksel enerji kaynakları olan petrol, doğal gaz, kömür gibi fosil enerji kaynaklarından sağlanmaktadır. Bu kaynaklar, tükenen kaynaklardır ve çevre kirliliğini arttırmaktadır. İlave olarak küresel ısınma ve çevresel sorunlar artış göstermektedir. Ülkemizde en önemli enerji kaynaklarından biri olan doğal gaz neredeyse tamamen ithal edilen bir enerji kaynağıdır. Doğal gaz; elektrik üretimi, sanayi ve konutlarda alternatif olmayan bir enerji kaynağı olarak öne çıkmakta olup ülkemizin tüm illerinde doğal gaz altyapısı bulunmaktadır. Bu etkiler sebebiyle enerjinin verimli kullanılması önemli bir konu olmaktadır. Bu çalışmada Denizli ilindeki konut tüketicilerinin doğal gaz kullanımları aylık olarak periyotlara bölünmüş ve iklim, ekonomik, sosyal etkenler ile analiz edilmiştir. Analiz yöntemi olarak ARIMA (Box – Jenkins) yönteminden yararlanılmıştır. Ocak 2015 ve Haziran 2019 dönemleri arasındaki veriler Eviews programında analiz edilmiş ve 2019 ve 2020 yılları arasındaki 24 aylık dönem için tüketim tahmini yapılmıştır. Doğal gaz tüketimine en çok etki eden faktörün belirlenmesi adına; sıcaklık, nem, derece gün, doğal gaz birim fiyatları, gaz kullanımına başlayan abone sayısı, ekonomik ve nüfus verileri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of the world population increases and rising living standards, energy demand increases every year. The sources used in energy production are mostly obtained from fossil energy sources such as petroleum, natural gas and coal, which are traditional energy sources. These resources are depletable resources and increase environmental pollution. In addition, global warming and environmental problems are on the rise. Natural gas, which is one of the most important energy sources in our country, is an almost completely imported energy source. Natural gas, stands out as a non-alternative energy source in industry, in electricity production and residences, and there is natural gas infrastructure in all cities of our country. Because of these effects, efficient use of energy is an important issue. In this study, natural gas usage of residential consumers in Denizli is divided into periods and analyzed by climate, economic and social factors. ARIMA (Box - Jenkins) method was used as the analysis method. The data between January 2015 and June 2019 were analyzed in Eviews program and consumption forecast was made for 24 months between 2019 and 2020. Temperature, humidity, degree days, natural gas prices, number of subscribers started to use gas, economic and population data were analyzed in order to determine the most influential factor on natural gas consumption.