Kanunî'ye ithaf edilen ceberûtname (inceleme-metin)
Ceberûtname which was dedicated to Kanunî (analysis-text)
  1. Tez No: 613203
  2. Yazar: BELKIS AYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ceberrütname, Tasavvuf, Kanuni Sultan Süleyman, Ceberrütname, Sufism, Suleiman The Magnificent
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu tez çalışması, Kanunî Sultan Süleyman döneminde (1520-1566) kaleme alınan, tasavvuf içerikli ve Kanunî 'ye ithaf edildiği anlaşılan Ceberûtname adlı eseri konu edinmektedir. Eser daha önce yayımlanmadığı gibi, ilgili literatür kaynaklarında da bu adı taşıyan bir eser tespit edilememiştir. Dolayısıyla yegâne nüshası günümüze ulaşan bu eserin tahlil edilmesi ve değerlendirilmesi o dönemin tasavvuf anlayışı ve tartışmalı konularının tespiti ve literatüre kazandırılması açısından önem arz etmektedir. Çalışmada eserde geçen konu ve görüşlerin ana terimleri tespit edilmiş, eserdeki dini ve tasavvufi kavramların tanımları verilmiş ve eserdeki şekilleriyle sunulmuştur. Eser Türk Dili ile kaleme alınmıştır ve Anadolu'da yazılmış izlenimi vermektedir. Kendi çağının dilini yansıtıması ve önemli konulardan seçki yapması, o tarihlerdeki dini, tasavvufi, felsefi anlayışı yansıtmasının yanı sıra Türk Dili ve Tarihi, Tasavvuf Tarihi gibi alanlarda çalışanlar için de o döneme ait bir kaynak teşkil edeceği düşüncesiyle, tek nüsha olan eserin, orjnal metninin yanında günümüz Türkçe alfabesine aktarımı ve günümüz Türkçe'sine çevirisi de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the work called Ceberûtname, written during the reign of Suleiman the Magnificent (1520-1566), which is containing mystical subjects and considered to be dedicated to Sultan Suleiman. The work has not been published before and a work with this name could not be found in the related literature sources. Therefore, the analysis and evaluation of this work, the only copy of which has survived to the present day, is of importance in terms of determining the sufi understanding and controversial issues of that period and gaining them into the literature. In this study, the main terms of the subjects and views in the work have been determined, the definitions of religious and mystical concepts in the work have been given and presented in their forms. The work is written in Turkish language and gives the impression of being written in Anatolia. Reflecting the language of its own period and making a selection of important issues provide that reflecting the religious, mystical, philosophical understanding of that times. In addition that, it will constitute a resource for those working in the fields such as Turkish Language and History and the History of Sufism Based on this idea, the original text of the work and its translation into modern Turkish Language and Turkish Alphabet was presented in the thesis.