Effect of supply chain management in the operation performance/Ankara case
İşlem performansında/Ankara durumunda tedarik zinciri yönetiminin etkisi
- Tez No: 613344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN ERMAN ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Supply chain management, SCM Practice, Operational Performance
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, tedarik zinciri yönetiminin endüstriyel tesislerin işletme performansı üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmada, tedarik zinciri yönetimi çeşitli boyutlarda incelenmiş ve her bir boyutun fabrikanın operasyonel performansı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın amaçları doğrultusunda, Çin ve Türkiye'deki sanayi tesislerinde olduğu gibi konuşlandırıldığı kuruluşun müdürü ile görüşme yapmaya karar verdi. Buna göre, ilgili fabrikaların toplam 160 orta ve üst düzey yöneticisi araştırmanın veri toplama araçlarını oluşturmaya yönlendirilmiştir. Nicel araştırma yöntemine dahil edilen anket, araştırmanın hipotezlerini test etmek için gerekli veriyi toplamak için kullanılmıştır. Birincisi, Çin veya Türkiye'deki çeşitli sanayi fabrikalarının orta ve üst düzey yöneticileriyle posta veya görüntülü telefon yoluyla temasa geçildi. Araştırma sonucunda toplanan veriler IBM SPSS 20 programı ile analiz edilmiştir. Ölçeklerden elde edilen verilerin ortalama ve standart sapma değerleri çalışmada belirtilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçek ve alt boyutlardan elde edilen puanların dağılımının normal dağılım gösterip göstermediğini kontrol etmek için kullanılan çarpıklık ve basıklık puanları. Araştırmanın bulguları% 95 güven aralığında değerlendirildi. Araştırmada kullanılan ölçeklerin güvenirliği Cronbach Alpha katsayısı ile kontrol edilmiştir. Ölçeklerin yapı geçerliliğini kontrol etmek için açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Bu araştırmada, iç ilişkilerin tedarik zinciri yönetimi kapsamındaki işletmelerin operasyonel performansı üzerinde etkisi bulunmaktadır. Buna göre, işletmenin tüm birimlerinin tedarik zinciri sürecine katkıda bulunacak şekilde dahil edilmesinin, işletmenin operasyonel performansını artırdığı söylenebilir. Anahtar Sözcükler: Tedarik zinciri yönetimi, SCM Uygulaması, Operasyonel Performans
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the effect of supply chain management on the operational performance of industrial plants. In this research, supply chain management has been examined in various dimensions and the effect of each dimension on the operational performance of the factory has been investigated. For the purposes of the study, as in industrial plants Turkey decided to carry on a conversation with the manager of the establishment it has been deployed. Accordingly, a total of 160 middle and senior managers of the related factories were directed to form the data collection tools of the research. The questionnaire included in the quantitative research method was used to collect the data required to test the hypotheses of the research. Data collected as a result of the research was analyzed with IBM SPSS 20 program. Mean and standard deviation values of the data obtained from the scales are indicated in the study. Skewness and Kurtosis scores used to check whether the distribution of the scores obtained from the scales and sub-dimensions used in the research show normal distribution. In this research, internal relations have an impact on the operational performance of enterprises within the scope of supply chain management. Accordingly, it can be stated that the inclusion of all units of the enterprise in the supply chain process in a way to contribute, augments to the operational performance of the enterprise.