Hacettepe Türk halkbilimi tarihçesi
History of Hacettepe Turkish folklore
- Tez No: 613348
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER METE TAŞLIOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Bibliography, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hacettepe Üniversitesi, Tarihçe, Türk Halkbilimi Tarihi, Hacettepe University, History, History of Turkish Folklore
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 468
Özet
Türk edebiyatı tarihçiliğinin ilmî kurucusu Ord. Prof. M. Fuad Köprülü'nün“İlmi nesiller tamamlar”sözüyle de vurguladığı üzere sosyal bilimlerde yapılagelen akademik çalışmalar, birbiri üzerine inşa edilen bilgiler neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bu itibarla, 1969 yılında Prof. Dr. Şükrü Elçin'in kurup yapılandırdığı Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, tezimizin konusunu oluşturan Türk Halkbilimi Anabilim Dalı/Bölümü için zemin olmuştur. 1982 yılında Prof. Dr. Dursun Yıldırım yönetiminde Ana Bilim Dalı, 2013 yılında ise Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu ile Bölüm olan Hacettepe Türk Halkbilimi tarihçesinin işlendiği bu tez, Türkiye'de halkbilimi çalışmalarına akademik ortamda yeni bir boyut kazandırmış olmasından ötürü yarım asırlık tarihinin alana katkısı ve yetiştirdiği bilim insanları çerçevesinde irdeleneceği bir amaç ve mahiyet taşımaktadır. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm'de çalışmanın kavramsal çerçevesi, konusu, amacı, kapsamı ve yöntemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci Bölüm'de halkbiliminin Türkiye'de bilim dalı olarak ortaya çıkmasında etkili olan düşünsel çizgi açıklanmış; öncülük etmiş şahsiyet, dergi ve kurumların süreçteki işlevi izah edilmiştir. Üçüncü Bölüm'de H. Ü. Türk Halkbilimi Anabilim Dalı/Bölümünün tarihçesi verilmiş; kuruluş amacı, müfredatı, bölüm faaliyetleri anlatılmıştır. Dördüncü Bölüm'de kurucu kadro ile mevcut akademik kadronun biyografisi yanı sıra halkbilimine dair yaklaşımları ve akademik çalışmaları ile Kurum bünyesinde bir süre görev yapmış akademisyenler hakkında bilgi ve mülahaza sunulmuştur. Beşinci Bölüm'de Hacettepe Türk Halkbiliminin temel eğilimlerini ortaya koyduğu gerekçesinden hareketle tamamlanmış lisansüstü çalışmaların açıklamalı bibliyografyası verilmiştir. Altıncı Bölüm'de ise araştırmanın tamamına dayanan genel neticeler, yapılan tespitler, elde edilen bulgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
As Ord. Prof. M. Fuad Köprülü, scholarly founder of Turkish literature historiography, emphasizes with his saying which is“Generations complement science”, academic studies conducted in social sciences emerge as a result of data built on top of one another. In this respect, Department of Turkish Language and Literature in Hacettepe University that Prof. Dr Şükrü Elçin founded and structured in 1969 became a basis for Turkish Folklore Major Discipline/Department, which forms our thesis's subject. Hacettepe Turkish Folklore became a major discipline under Prof. Dr Dursun Yıldırım in 1982, and department in 2013 with Prof. Dr Özkul Çobanoğlu. This thesis, in which the history of Hacettepe Turkish Folklore is dealt with, has an aim and quiddity to be examined within the frame of the contribution of its half-century history to the field and the scientists that are trained since it has brought a new dimension to the studies of folklore at the academic environment in Turkey. The study is composed of six chapters. In the First Chapter, the information about the study's conceptual framework, subject, aim, content and method is given. In the Second Chapter, intellectual basis, which has been effective in the emergence of folklore as a discipline in Turkey, is clarified; the functions of leading characters, journals and institutions during the process are explained. In the Third Chapter, the history of Hacettepe University Turkish Folklore Major Discipline/Department is given: its founding purpose, curriculum, and departmental activities are represented. In the Fourth Chapter, besides biographies of the founder and present academic staff, their approaches to folklore and academic studies along with information and remarks about academicians that worked for a while in the institution are presented. In the Fifth Chapter, annotated bibliography of completed graduate works is given with reference to the reason that they present the basic tendencies of Hacettepe Turkish Folklore. As for the Sixth Chapter, general outcomes, determinations, obtained findings that are based on whole research are evaluated.