Düşük maliyetli yarı otomatik lazer entegreli kesit çıkarım sisteminin kullanılabilirliğinin araştırılması.
Investigation of the Availability of Low Cost Semi-Automatic Laser Integrated Sectional Inference System
- Tez No: 613371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER BAYBURA, DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Düşük maliyet, yarı otomatik lazer entegreli sistem, kesit çıkarımı, Lower costs, semi-automatic laser integrated system, section extraction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Hızla artan nüfus ve buna bağlı olarak genişleyen yerleşim yerleri arasındaki iletişim ulaşım ile meydana gelmektedir. Bu nedenle ulaşım hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Mevcut imkânlar ise her geçen gün ihtiyacımızı daha az karşılamaktadır. Bu bakımdan sürekli gelişen teknolojiyle doğru orantılı olarak yeni alternatif yollar aranmaktadır. Böylece çeşitli projeler üretilmektedir. Hedef, zamanın daha verimli kullanılmasıdır. Birçok alanda olduğu gibi haritacılık çalışmalarında da teknolojiyle paralel olarak yeni yöntemler geliştirilmiştir. Gelişen teknoloji ile daha hızlı ve daha hassas ölçümler yapılarak ölçüm belirsizliğinin azaltıldığı ve daha doğru karar verebilecek sistemler geliştirilebilmektedir. Bu sayede 21.yy teknolojisine uygun olarak yüksek algılama gücüne sahip donanımlar yardımıyla konuma bağlı noktasal veri üretiminin önemi artmıştır. Bu da haritacılıkta kullanılan lazer tarayıcı cihazların geliştirilmesini sağlamıştır. Bu cihazlar bir platforma monte edilerek (sabit bir istasyon, araç, tren, gemi vb.) farklı durumlara göre oluşan ölçme hızları ve buna bağlı olarak meydana gelen nokta yoğunluğunu daha az insan gücü ile zamandan kazanarak veri toplamamızı sağlamaktadır. Ancak mevcut durumda kullanımın sınırlı alanlarda olması ve çok fazla maliyet gerektirmesinden dolayı bu teknolojiden yararlanma imkânı kısıtlanmaktadır. Bu çalışmada; madencilik çalışmalarında veya bir yapı projesi inşaatında yarı otomatik lazer tarama sistemi aracılığıyla kesit oluşturabilmesi amaçlanmıştır. Yapılan uygulamalarda gerekli verilerin toplanması, bir proje oluşturm aşamasında çok önemli paya sahiptir. Toplanan veriler ile hem değerlendirme hem de uygulama işlemleri yapılmaktadır. Günümüzde zaman kavramının öneminin artmasıyla haritacılık alanında da doğru ve hızlı çalışma en önemli faktördür. Gerçekleştirilen çalışmada düşük maliyetli yarı otomatik lazer tarama sistemi ile toprak hareketlerinin hesaplanması, arazi kesitlerinin somut hale getirilmesi sağlanmıştır. Kurulan sistem yardımıyla oluşturulan kesitler kolay bir şekilde mevcut ihtiyacın daha hızlı karşılanmasını sağlayacaktır. Madencilik çalışmalarında kullanılması beklenen sistemin, benzer şekilde tünel yapım çalışmalarında da kullanarak farklı alternatifte çalışma alanlarına yaymak bir diğer hedef arasındadır. Bu sayede günümüzde kullanılan yöntemlere alternatif olarak yapılacak uygulamalarda söz edildiği gibi; zaman ve insan gücü minimum seviyeye indirilerek ölçme tekniğinin daha kısa zamanda ve istenilen amaca uygun doğrulukta kullanılacak bir sistem daha ucuz maliyetle tasarlanmıştır. 2019, xii + 91 sayfa
Özet (Çeviri)
The communication between the rapidly increasing population and the expansion of the settlements due to this is caused by transportation. Therefore, transportation has become an indispensable part of our lives. The available facilities meet our needs more and more every day. In this regard, new alternative ways are being sought in line with the constantly developing technology. Thus, various projects are produced. The goal is to use time more efficiently. As in many fields, new methods have been developed in parallel with technology in cartography studies. With the developing technology, faster and more accurate measurements can be made and systems that reduce measurement uncertainty and make more accurate decisions can be developed. In this way, the importance of location-based point data production has increased with the help of hardware with high detection power in accordance with 21st century technology. This has enabled the development of the laser scanner devices used in cartography. These devices are mounted on a platform (stationary station, vehicle, train, ship, etc.), resulting in different conditions and the resulting measurement of the resulting density of densities with less manpower to save time to collect data. However, the use of this technology is restricted due to the fact that the use is limited in the current situation and requires a lot of cost. In this study; It is aimed to be able to create sections by means of semi-automatic laser scanning system in mining works or in a construction project. Collecting the necessary data in the applications made has a very important part in creating a project. Both the evaluation and the application procedures are performed with the collected data. Today, with the increasing importance of the concept of time, accurate and fast working in the field of cartography is the most important factor. In the study performed, it is provided to calculate the soil movements and to make the terrain sections with the low cost semiautomatic laser scanning system. The sections created with the help of the installed system will provide an easy way to meet the existing need more quickly. Another target is to spread the system which is expected to be used in mining works to work areas in different alternatives by using them in tunnel construction works in a similar way. As an alternative to the methods used today, as mentioned in the applications to be made; time and manpower is reduced to a minimum level of measurement technique in a shorter time and with the desired purpose to be used in a system that is designed at a cheaper cost. 2019, xii + 91 pages