Ömer Ebû Rişe'nin şiirindeki yapıların anlamları
Getting the meaning of the plurality as singular in the Holy Qur'an
  1. Tez No: 613396
  2. Yazar: AKIL BARKEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yapıların anlamları, Ömer Ebu Rişe, Üslup (Kalıp), Belagat, The meaning of the structures, Ömer Ebu Rişe, Style (Mold), Belagat
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, Ömer Ebu Rişe adındaki şairin şiirlerindeki bazı yapıların ifade ettiği manaları ele almaktadır. Çağımızda yapılan bu tür çalışmalar, şiirin değerinin yükselmesine katkısından dolayı en önemli delalet kalıplarından sayılmaktadırlar. Daha önce bu alanda bağımsız bir çalışma yapılmadığından dolayı bu çalışma, şairin şiirlerini inceleyerek Belagat kalıplarını O'nun beyitlerinden çıkarmaya ve O'nun içindeki istek arzu ve düşünceleri ifade etmeye çalışmaktadır. Çünkü manaların çerçevesi, lafızların çerçevesinden çok daha geniştir. Ebu Rişe'nin, Belagat ilminin bütün konularıyla ilgili bir sanat bulmak için dil alanında uzmanlaştığını görmekteyiz. Bazen bu ifadeleri kendi asıl anlamlarının dışında, sözün gelişinden anlaşılabilecek yeni manalarda da kullanabilmektedir. İşte bu araştırma, yaptığı içerik tahlili ile, şairin kendi hakiki anlamlarının dışında kullandığı bu ifadelerle değinmek istediği manaları açıklığa kavuşturmuştur. Bu çalışma ile, şiirdeki yapıların delalet ettiği manaları anlamanın kolay bir iş olmadığı, Belagata dayalı birtakım sırları keşfetmek ve anlamak için çok çalışmak gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
İn this study it is discussed that the meaning at some structures in the poetry of the poet named. These kind of studies conducted in our time is counted as one of the mast important pattesns of signitiactiond we to for that it's contribution ontvalive of poam. Since there has not been conducted an independent study in this field before this study is trying to extract the poetry patterns from poptis couplets and to express poet's will and demands by examining his poetry. Because the frame of meanings is much wider than the frame of words. We see that Abu Risha sperializes in languge editing to find an art related to all subjects of Belagat Sometimes these expressions can be used in new meanings that can be understood from the coming of word in addition to it's original meanings. With this content analysis this research alarified the meanings that the poetx wants to mention with these expressions used outside of its real meaning. With this study it is understood that it is not easy task to understand the meanings that the structures in poetry signify, and it is necessory to work hard to discover and understand some Belagat based secrets.