6-24 aylık bebeğe sahip annelerin duyarlı ve bebek liderliğinde beslenme ile ilgili görüşlerini belirlemek
Determination of the opinions of mothers have 6-24 months old baby about responsive feeding and baby led weaning
  1. Tez No: 613398
  2. Yazar: GİZEM TİMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜHEYLA ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı Beslenme, Duyarlı Beslenme, Bebek Liderliğinde Beslenme, Hemşirelik, Complementary Nutrition, Responsive feeding, Baby Led Weaning, Nursing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Dünya sağlık örgütünün duyarlı beslenme politikalarıyla bebeğin sadece ne yediği değil, bebeğin beslenme şeklinin gelişimi üzerinde ne kadar etkili olduğu önem kazanmıştır. Bebeklerin beslenme etkileşimleri ve stilleri, beslenme durumu ve bebek gıda reddinin nasıl üstesinden gelineceği konuları önemini artırmaktadır. Bebek liderliğinde beslenme (BLB), bebeklere ilk sunulan besinlerin katı parmak gıdalar olması ve bebeğin kendi kendini beslemesini temel alan beslenme şekli olarak, klasik beslenme tarzının aksine püre ve kaşıkla beslenmeyi desteklemediği için yöntem olarak eleştirilmektedir. Duyarlı beslenme ve bebek liderliğinde beslenme uygulamalarına toplumumuzda da son zamanlarda çok rastlandığı ve bunlarla ilgili kanıtların yetersizliği nedeniyle bu araştırmanın yapılması gerekli görülmüştür. Tanımlayıcı tipte yapılan bu araştırma, şubat- aralık 2019 tarihlerinde Rize ilinde merkezde bulunan sosyoekonomik düzeyi farklı bölgelerde rastlantısal olarak seçilen 3 farklı Aile Sağlığı Merkezine (ASM) başvuran 6-24 aylık bebeğe sahip annelere 'Duyarlı beslenme ve bebek liderliğinde beslenme tanılama formu' kullanılarak uygulanmıştır. Annelerin sayısı tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilerek araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Toplamda 301 kişiye ulaşılmış ve belirlenen örneklem sayısından daha çok kişi ile çalışma yapılmıştır. Araştırmamız sonucunda, doğum sonrası sadece anne sütü alan bebek oranı %55,1 , ilk ek gıda verilme ayı ise ortalama 5,77 aydır. Çalışmaya katılan bebeklerin sütten kesilme ayı ortalaması 8,64 aydır. Annelerin %99'u bebeğini kendisi beslemektedir, %88'i yemek yemesi için bebeğini teşvik etmektedir. Yemek saatlerinde bebekle ilişki durumunda %74,8'i bebeğe sevgiyle yaklaşarak beslenmeyi öğrenmesini sağlamaktadır. Çalışmaya katılan annelerin bebekleri %41,9'u püre şeklinde, %24,9'u bazen püre bazen parmak gıdalar şeklinde, %33,2'sı parmak gıdalar şeklinde besinleri tüketmektedir. Bebek liderliğinde beslenme terimini katılımcıların %50,5'i daha önce duymuştur. Çalışmaya katılan annelerin büyük bir çoğunluğu bebeklerinin açlık tokluk sinyallerini fark etmektedir. Bebek besin yemeyi reddettiğinde annelerin %67,8 i farklı bir besin vermeyi deneyerek beslenmeleri konusunda daha duyarlı yaklaşmaktadırlar. Beslenme zamanlarında bebeğin dikkatini dağıtan nesneleri annelerin %49,2 si ortadan kaldırmaktadır. Bebek liderliğinde beslenmenin bebeklerin enerji ihtiyacını karşılayacağını düşünen annelerin oranı %48,5 dur. Parmak gıdalarla beslenen bebeklerin annelerinin püreyle beslenenlere göre daha az ısrar ettikleri görülmüştür. Çalışmamızda bebeklerin eline katı gıda verilmesi annelerin %63,8 ine göre boğulma riskini arttırmaktadır. Parmak gıda tüketen bebekler aile yemeklerine ya tam katılım sağlamış ya da bazen katıldığı saptanmıştır ancak katılmayan bebek yoktur. Bebeklerin aile yemeklerine katılımı %98 oranında bebekle ailenin arasındaki ilişki bağını kuvvetlendireceği görüşünü öne çıkarmaktadır. Aileler arasında gittikçe yaygınlaşan BLB uygulaması henüz bilimsel kanıt açısından sınırlı olduğu için, bu beslenme tanımının ve beslenmeye uygun olan gıdaların belirlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. BLB ile duyarlı beslenme uygulaması arasındaki ilişkinin netleşmesi için geniş araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
With the sensitive nutrition policies of the world health organization, it has become more important not only what the baby eats but also how effective you are on the development of the baby's diet.The nutritional interactions and styles of babies, nutritional status and how to overcome baby rejection increase their importance. Baby-led weaning (BLW) is criticized as the method that is the first food offered to babies as solid finger foods and as a form of nutrition based on the baby's selffeeding, as it does not support puree and spoon feeding, unlike the classical diet. Responsive feeding and baby-led weaning practices have been found to be very common in our society recently and this research has been deemed necessary because of insufficient evidence. This descriptive study was applied to mothers with 6-24 months old babies who applied to 3 different Family Health Centers (ASM) randomly selected in different regions in the city of Rize in February-December 2019 using the 'Responsive feeding and nutritional diagnosis form under the BLW. The number of mothers is selected by the stratified sampling method and constitutes the sample of the study. A total of 301 people were reached and more people were studied than the number of samples determined. As a result of our research, the rate of babies who receive breast milk only after birth is 55.1%, and the first month of supplementary feeding is 5.77 months on average. The mean weaning month of the babies participating in the study was 8.64 months. 99% of the mothers feed their baby on their own, 88% encourage their baby to eat. In the event of a relationship with the baby during meal times, 74.8% of the children approach the baby with love and learn how to feed. 41.9% of the mothers participating in the study consume foods in the form of mash, 24.9% sometimes in the form of mash, sometimes finger foods, and 33.2% in the form of finger foods. 50.5% of the participants heard the term nutrition under the BLW before. The vast majority of the mothers who participated in the study noticed their baby's hunger satiety signals. When the baby refuses to eat, 67.8% of the mothers are more sensitive about feeding by trying to give a different food. 49.2% of mothers eliminate objects that distract the baby during feeding. The rate of mothers who think that feeding under the BLW will meet VII the energy needs of the babies is 48.5%. It was observed that mothers of babies fed finger food insisted less than mashed ones. In our study, giving solid food to babies increases the risk of drowning compared to 63.8% of mothers. Babies who consume finger food either fully participate in family meals or have been found to participate sometimes, but there are no babies who do not. The participation of babies in family meals emphasizes the view that 98% will strengthen the relationship between the baby and the family. Since the application of BLW, which is becoming more and more common among families, is limited in terms of scientific evidence, this definition of nutrition and the foods suitable for nutrition need to be determined. Extensive research is recommended to clarify the relationship between BLW and responsive feeding.