Mülteci ve sığınmacı çocuklara yönelik sosyal politikalar: Türkiye, Almanya ve İtalya karşılaştırması
Social policies for refugee and asylum seeker children: A comparison of Turkey, Germany and Italy
- Tez No: 613425
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Mülteci, Sığınmacı, Sosyal Politika, Çocuk, Migration, Refugee, Asylum-Seeker, Social Policy, Child
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Göç, insanlık tarihi boyunca neden olduğu sosyal, ekonomik ve siyasal etkiler sebebi ile her zaman önemini koruyan bir olgudur. Göçün, yani insanların bir yerden kalkıp başka yerlere yerleşmelerinin, ana yurtlarını terk edip yeni yurtlar edinmelerinin nedenleri daima değişmektedir. Göç eden insanların mülteci veya sığınmacı statüsünde olmalarının nedeni ise Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair 1951 Cenevre Sözleşmesi'nde belirtildiği gibi doğal veya siyasi gibi zorunlu nedenlerle ülkelerinden ayrılmalarıdır. Mültecilik ve sığınmacılık hususu, bilhassa çocuklar söz konusu olduğunda dikkatle değerlendirilmelidir çünkü çocuklar, göç etme sürecinden en fazla etkilenen ve göçün risklerine karşı en savunmasız kalan kesimlerdendir. Bu çalışma Türkiye, Almanya ve İtalya'nın bünyesinde bulunan mülteci ve sığınmacı çocuklara, sağlık ve eğitim temelli olmak üzere geliştirdiği sosyal politika uygulamalarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu tez, Türkiye'nin Almanya ve İtalya'ya kıyasla mülteci ve sığınmacı çocuklara yönelik sosyal politika uygulamalarında daha gelişmiş ve yardımsever olduğunu iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
Migration is a event that always maintains its importance due to the social, political and economic effects it has caused in human history. The factors that cause migration are always changes. The reasons why people move from one place to another, leave their homeland and settle new ones always continue. The reason why migrants are called refugees or asylum seekers is explained in 1951 Geneva Convention on the Legal Status of Refugees. In Geneva Convention, people leave their country for compulsory reasons such as natural or political. Refugees and asylum seekers should be carefully considered, especially in the case of children because children are most affected by the migration process and children are one of the most vulnerable to migration risks. This study aims that Turkey's, Germany's, and Italy's practices over refugee and asylum seeker children are explained health and education-based developer practices and social policy. This thesis is claiming that Turkey is more advanced and helpful than Germany and Italy about social policy implementations for refugee and asylum-seeker children.