6306 sayılı kanuna dayalı riskli alan ve riskli yapı tespiti ve hukuki sonuçları
Determination of risk area and structure based on law no. 6306 and its legal consequences
- Tez No: 613430
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENK YAŞAR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Riskli Alan, Riskli Yapı, İdare Hukuku, Mülkiyet Hakkı, Urban Transformation, Risk Area, Risk Structure, Administrative Law, Property Rights
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
6306 Sayılı Kanun'a dayalı riskli alan ve riskli yapı tespiti ve hukuki sonuçlarını incelediğimiz bu çalışmada; Kanun'un öngördüğü müdahale biçimlerine değinilerek, ilgili düzenlemelerin Anayasa'ya ve idare hukuku kurallarına uygunluğu irdelenmiştir. Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yayımlanan bilimsel eserlerin birçoğunda, kanun ve yönetmelik hükümlerinin tekrarlanmakla yetinilmesi, bu çalışmayı hazırlamamızda etken olmuştur. İlgili Kanun'un başta mülkiyet hakkı olmak üzere temel hak ve hürriyetler üzerindeki etkisi ve öngörülen dönüşüm uygulamalarının hak ihlallerinin yaşanmasına neden olacak müdahaleler içermesi, bu uygulamaların hukuki boyutunun incelenmesini gerekli kılmıştır. Aynı zamanda, söz konusu uygulamalarda idareye etkin bir rol tanınması ve idari işlemlerle sürecin yürütülmesi, konunun idare hukuku ilkeleri kapsamında irdelenmesine vesile olmuştur. Bu bağlamda yapılan çalışmada, 6306 Sayılı Kanun'a dayalı olarak gerçekleştirilen riskli alan ve riskli yapı tespit işlemi incelenmiş ve neticesinde oluşan hukuki sonuçlara değinilerek, Anayasa'ya ve idare hukuku kurallarına aykırı olduğunu düşündüğümüz düzenlemeler belirtilerek bu aykırılıkların giderilmesi için çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined the risk area and structure determination and their legal consequences based on Law No. 6306, the compliance of the related regulations with the constitution and the administrative law were examined by attributing at the types of intervention required by law. Being repeated the provisions of laws and regulations in most of scientific studies published since the entry into force of the law, caused us to prepeare this study. Giving the administration an effective role in these practices and continuation of the process with administrative acts, conduced to examining the issue within the scope of administrative law principles. Solutions suggestions, for eliminate the regulations that we think contrary to the constitution and the rules of administrative law, were presented in this study by referring to the legal consequences resulting from risk area and structure determination process based on Law No. 6306.