Hamzanâme (18.cilt) inceleme-metin-sözlük
Hamzaname (volume 18) review-text-dictionary
  1. Tez No: 613490
  2. Yazar: YUNUS KUMRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hamzavî, Hamzanâme, Eski Anadolu Türkçesi, 14. Yüzyıl, Hamzavî, Hamzanâme, Former Anatolian Turkish Period, 14th Century
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Hamzaname, 14. yüzyılda şair Ahmedî'nin kardeşi Hamzavî tarafından kaleme alınmış, Anadolu'da ortaya çıkan klasik Türk nesrinin ilk ve meşhur örneklerindendir. Söz ve gramer açısından oldukça başarılı bir metin olan Hamzaname'nin tespit edilmiş yetmiş iki cildi vardır. Bu çalışmada, daha önce bu kapsam ve muhtevada incelenmemiş Hamzaname'nin onsekizinci cildi ele alınmıştır. Öncelikle metnin özeti sunulmuş, devamında metnin transkripsiyonlu çevirisi yapılmıştır. Daha sonra metnin tümünü kapsayan bir sözlük ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Hamzaname was one of the first and famous examples of the classical Turkish prose that emerged in Anatolia in the 14th century, written by Hamzavi, the brother of Poet Ahmedî. Hamzanâme, a very successful text in terms of words and grammar, has seventy-two volumes identified. This study deals with the eighteenth volume of Hamzanâme, which has not been studied in this context and content before. First of all, a summary of the text was presented, followed by a transcribed translation of the text. Then, a glossary covering the whole text is presented.