Comparative analyis of consequences of breach of contracts and the implementation in standard construction contracts
Karşılaştırmalı hukukta uluslararası inşaat sözleşmelerinin ihlalinin sonuçları
- Tez No: 613504
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM MİNE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Contractual Remedies, Specific Performance, Damages, Termination, Liquidated Damages, Penalty, Withholding, Price Reduction, International Contract, Comparative Study, Standard Construction Contracts
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, sözleşmedeki taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda ortaya çıkan çeşitli yaptırımlara ele almaktadır. Karşılaştırmalı hukukta kabul edilen yaptırımlar, hakim ana iki hukuk sisteminin temel prensiplerine göre şekillenmektedir. Anglo Sakson ve Kıta Avrupası Hukuk Sistemi, dünyada hakim başlıca yasal sistemlerdir. Ancak, birbirlerinden oldukça farklıdırlar. Ortak hedefleri, adil yasal sistem oluşturmak olsa da, bu iki sistemin her biri, hukuki sorunların çözümü konusunda kendine has bir özelliğe sahiptir. İlgili hukuk sistemleri bazı temel benzerliklere ve farklılıklara sahiptir. Bu nedenle, bu çalışma uluslararası hukuk kaynaklarının aynı ihtilafa yönelik yaptırımların karşılaştırmalı hukukta nasıl ele alındığını incelemektedir. Küreselleşmenin etkisiyle farklı hukuk düzenlerindeki insanlar sözleşme ilişkisine girmektedirler. Bu çerçevede, bu çalışma standart inşaat sözleşmelerini özellikle ele almaktadır. FIDIC sözleşmeleri, uluslararası mühendislik ve inşaat projelerinde uygulanması kabul gören sözleşmeler olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple çalışmanın üçüncü bölümünde, standart uluslararası sözleşmelerde kullanılan FIDIC Sözleşmelerinde yer alan çeşitli yaptırımlar ele alınacaktır. Çalışmanın amacı, yargı ihtilafları ile karakterize edilen uluslararası alanda faaliyet gösteren inşaat sözleşmelerinin dayandığı yasal düzenlemeleri göstermektir. Bu yasalar, teamüllere dayanmakta ve bu tür sözleşme ilişkisine giren devletler arasında uyum, benzer uygulama sağlamaktadır. Anahtarı Kelimeler: Sözleşmenin ihlali ; Aynen ifa; Tazminat; Sözleşmenin Feshi; Bedel İndirimi; Uluslararası Sözleşme; Karşılaştırma çalışması; Standart İnşaat Sözleşmeleri
Özet (Çeviri)
This study focuses on elaborating on the various sanctions that arise in the event one party of a contract fails to perform their part of obligation. Each of the widely recognized sanctions are analyzed and examined from the position or perspective of major legal families. Common law and Civil law are the main legal traditions. However, they are quite distinct and different. While their common goal is creating a fair and just legal system which provides certainty and protection to all legal families, each of these two systems has its own unique manner in how they deal with legal issues. The events of their respective histories have led towards certain fundamental similarities and differences. As such, this study looks at how similar contractual sanctions have been dealt with under Civil law, Common law, as well as the approach of international sources of law towards the same sanction. In the same connection, there is an increase of globalization in the world economy and people across various legal jurisdictions are entering into contracts. In light of that, this study pays a particular attention to standard construction contracts. FIDIC contracts, are reputed as the leading contracts in international engineering and construction projects, as such, in the third chapter of this study, we shall conclude by looking at how the law governing standard international contracts, i.e. FIDIC Contracts, deal with the various sanctions. The reason for looking at these construction contracts is because they operate in an international environment, characterized by conflict of jurisdictions, and as such the study aims to show what the law governing international standard construction contracts stipulates, this is more so in order to determine how these laws have been able to adopt or rather assimilate the various influences from the diverse legal backgrounds and how they create a balance between people from different legal backgrounds that enter into such contracts.