Üniversite öğrencilerinin akademik hedef yönelimi ve iş alanında hedef yönelimi düzeylerinin belirlenmesi ve bu düzeyler arasındaki ilişkinin incelenmesi
The academic and work-domain goal orientation levels of the undergraduate students and the correlation between these levels
- Tez No: 613515
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Hedef Yönelimi, İş Alanında Hedef Yönelimi, Öğrenme, Akademik Başarı, İstihdam, Yükseköğretim, Academic Goal Orientation, Work-domain Goal Orientation, Learning, Academic Achievement, Employment, Higher Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada geçen yüzyılın son çeyreğinde motivasyon çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkmış ve motivasyon ile ilgili kavramlar arasında yer almış olan hedef yönelimi kavramı ele alınmıştır. Motivasyon çalışmalarının soyut düzeyde devam etmesi ve eğitim durumlarında doğrudan etkisinin gözlenememesine müteakip hedef yönelimi somut ve doğrudan öğrenmeyi etkileyen bir faktör olarak göze çarpmaktadır. Öğrenme ve motivasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkmış olan hedef yönelimi kavramı endüstri ve örgüt psikologları tarafından yoğun olarak ele alınmış ve çalışanlar performansı üzerinde de etkili olduğu görülmüştür. Ortaya çıktığı tarih olan 1980'lerden itibaren 10-15 yıl içerisinde sayısız bilimsel yayın ortaya konulmuş ve gayri ihtiyari olarak akademik ve iş alanı başta olmak üzere alansal ayrımları yapılmıştır. Bu çalışma, yükseköğretim üzerine yoğunlaşarak yükseköğretimi akademik hayatın son aşaması olarak ele alarak iş hayatı ile bağlantısını irdelemiş ve üniversite öğrencilerinin akademik ve iş alanında hedef yönelimi düzeylerini belirme amacını taşımaktadır. Bu kapsamda öncelikle söz konusu ölçekler Türkçe'ye uyarlanmış ve uyarlama çalışmasından sonra üniversite öğrencilerine uygulanmıştır. Bu düzeylerin belirlenmesinden sonra akademik ve iş alanında hedef yönelimi arasında bir ilişki olup olmadığı incelenmiş ve öğrencilerinin başarı düzeylerinin ve not ortalamalarının akademik ve iş alanında hedef yönelimlerini etkileyen önemli değişkenler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to review and provide new perspectives for academic goal orientation. The study introduces first a chronological history of goal orientation and depicts how goal orientation evolved into a new construct in learning from the discussion on motivational factors. This study isolates goal orientation from motivation and provides novel insights into goal orientation as a separated factor affecting learning. Then, proposes the deployment of academic goal orientation and work-domain goal orientation questionnaires for needs analysis in curriculum development and evaluation as well as course evaluation and in determining the student tendencies in higher education such as course add/drop procedures, revising course content and especially for determining graduate aptitude for the workplace. Finally, this study provides the analyses of the adaptation work and data analyses of the academic goal orientation and work-domain goal orientation questionnaires into the Turkish language. The study introduces first a linkage between business world and higher education and then provides a chronological history of goal orientation and depicts how goal orientation evolved into a new construct in learning from the discussion on motivational factors for the workplace. As a result, this study shows that there is a correlation between academic and work domain goal orientation levels of the undergraduate students and the grade point averages and their level of achievement are important factors affecting these levels.