15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişiminin Türk basınındaki yankıları
The coup attempt of 15 July 2016 on Turkish press
  1. Tez No: 613516
  2. Yazar: BURHAN AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Journalism, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Darbe, 15 Temmuz Darbe Girişimi, Türk Basını, Terör Örgütü, Coup, July 15 Coup Attempt, Turkish Press, Terrorist Organization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Darbe, bir ülkede demokratik yollar denenerek veya zor kullanarak hükümetin istifaya zorlanması, rejim değişikliğine sebep olacak şekilde yönetimin değiştirilmesi olayına denir. Tarih sürecine bakıldığında silahlı unsurlar bu gücü kullanarak mevcut iktidarı devirmeye çalışmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti tarihine baktığımız zaman ise birden fazla darbe girişimi olduğu sonucuna varırız. 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe teşebbüsü cumhuriyet tarihimizin en önemli olayları arasındadır. 15 Temmuz 2016 gecesi, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisine sızmış olan bir terör örgütü (FETÖ) darbe teşebbüsünde bulunmuş ancak, bu kez milletin direnişi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbecilere karşı duruşu darbe girişimi önlenmiş ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yeni bir sürece girilmiştir. Cumhuriyet tarihimizin bu en önemli olaylarından biri ve ardından başlayan süreç, beklendiği gibi basında çok geniş bir yer bulmuştur. Tüm medya kuruluşları ve gazeteler, olaya kendi açılarından yaklaşmış, siyasî köşelere sahip tüm köşe yazarları bu konuda çok sayıda yazı yazmıştır. Bu çalışmada, 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan askerî darbe girişimi ve sonrasında yaşananları köşe yazılarıyla basına taşıyan 4 önemli köşe yazarının yazıları, bu yazarların konuya bakış açıları, benzerlik ve farklılıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Impact, or force the government to resign by Democratic ways in a country by experimenting with change in a way that forced regime change will lead to management. When looking into the process of history have sought to overthrow the current government by using the power of armed elements. When we look at the history of the Republic of Turkey, we conclude that more than one coup attempt is. July 15, 2016 in the history of the Republican coup attempt are among the most important events in our history. On the night of July 15, 2016, a terrorist organization (FETO) who infiltrated the Turkish Armed Forces was found in the coup attempt, however, this time the resistance of the nation and the President Recep Tayyip Erdogan prevented a stance against the coup of the coup attempt, and we have entered a new period in the history of the Republic of Turkey. One of the most important events in the history of our republic, and then the process starting at the beginning, as expected, has found a very large place. All media outlets and newspapers, approached events from their own perspective, political columnists with all the corners he has written numerous articles on this issue. In this study, the column experienced a military coup and aftermath, beginning with July 15, 2016 4 night columnist that carries the important writings of the author to the topic of perspectives, similarities and differences were.