Geriatrik hastalarda düşük akım anestezinin postoperatif kognitif fonksiyonlar üzerine etkisinin değerlendirilmesi
This study aims to evaluate the effect of the routinely performed low-flow anesthesia on postoperative cognitive functions in patients 65 years and older.
- Tez No: 613537
- Danışmanlar: PROF. DR. NAMİGAR TURGUT, UZMAN ONUR OKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Düşük akım anestezi, postoperatif kognitif disfonksiyon, geriatrik anestezi
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Etik Kurul iznini takiben, prospektif gözlemsel olarak tasarlanan çalışmaya genel anestezi altında elektif operasyon geçirecek 65 yaş ve üzeri 230 hasta dahil edildi. Operasyondan 1 gün önce Mini Mental Test (MMT) uygulanıp kayıt altına alındı. İntraoperatif uygulanan tüm ilaçlar kayıt edildi. Postoperatif dönemde, 6. saat, 1. gün, 3. gün ve 7. gün MMT ile değerlendirilip kayıt altına alındı. Postoperatif ilk 3 gün Vizüel Ağrı Skalası (VAS) 6 saatte bir, 4., 5., 6. ve 7. Gün 12 saatte bir kayıt altına alındı. Kaydedilen veriler düşük akım anestezi uygulanan (0,5 L/dk, N=115) ve normal akım anestezi 2-4 L/dk uygulanan (N=115) hasta grupları arasında karşılaştırıldı. İstatiksel olarak (p0,05). Normal akım grubunda postoperatif 6. saat kognitif disfonksiyon gelişmiş olup; düşük akım grubunda postoperatif 6. saatte kognitif disfonksiyon gelişmemiştir. Her iki akım grubunda preoperatif, 6. saat, 1.gün, 3.gün ve 7.gün MMT skorları istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Düşük akım uygulanan grupta preopa göre 6.saat, 1.gün, 3.gün ve 7.gün MMT skorları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. SONUÇ Düşük akım anestezisinin postoperatif kognitif fonksiyonların korunması açısıdan; inhaler anestezik ajanlara azalmış maruziyet nedeniyle normal akıma göre üstün olduğu görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Following the approval of the Ethics Committee, this prospective observational study enrolled 230 patients aged 65 years and older who were scheduled for elective surgery under general anesthesia. Mini Mental Test (MMT) was performed and recorded 1 day before the operation. All intraoperative drugs were recorded. MMT scores are recorded the postoperative 6th hour, 1st day, 3rd day and 7th day. Visual Analogue Scale (VAS) was recorded every 6 hours for the first 3 days, and every 12 hours for the 4th, 5th, 6th and 7th days, postoperatively. Recorded data were compared between patients who underwent surgery with lowflow anesthesia 0.5 L / min (N = 115) and normal flow 2-4 L / min (N = 115). Statistically (p 0.05). Postoperative cognitive dysfunction developed in the normal flow group at the postoperative 6th hour, while no postoperative cognitive dysfunction developed in the low flow group at the postoperative 6th hour. Preoperative, 6th hour, 1st day, 3rd day and 7th day MMT scores were not statistically significant difference in both flow groups. In the low flow group, the change in MMT scores of the patients from preoperative level to the 6th hour, 1st day, 3rd day and 7th day levels were found to be significantly higher. CONCLUSION We believe that low-flow anesthesia technique is superior to normal flow technique with respect to protection of the postoperative cognitive functions due to decreased exposure to the inhalational anesthetics. KeyWords: Low flow anesthesia, postoperative cognitive dysfunction, geriatric anesthesia