Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine başvuran 18 yaş üstü bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile ilgili bilgi ve tutumlarının incelenmesi
Investigation of knowledge and attitudes of individuals over 18 years old who applied to Family Medicine out Patient Clinics of Ankara Education and Research Hospital about traditional and complementary medicine applications
- Tez No: 613565
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Tıp, Tamamlayıcı Tıp, Complementary medicine, Traditional medicine, knowledge, attitude
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Son yıllarda dünyada ve ülkemizde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarında artış izlenmektedir. Bu uygulamaların etkinliğini değerlendirebilmek için daha fazla bilimsel kanıta ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda GETAT uygulamaları ile ilgili hastalarımızın bilgi ve tutumlarını inceleyerek bu konu hakkındaki görüşlerini ortaya koymak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 18-65 yaş arası bireyleri katmaya karar verildi. Çalışmacılar tarafından hastaların demografik ve klinik özellikleri ile GETAT uygulamalarına ilişkin bilgi, davranış ve tutumlarını belirlemeye yönelik soruları içeren anket formu hazırlandı, yüz yüze görüşme yöntemiyle anket uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza 155 (%63) kadın, 91 (%37) erkek olmak üzere toplam 246 olgu dahil edildi. Katılımcılarımızın %98,4‟ü (n=242) GETAT uygulamalarından en az birini duymuş ve %32,5‟i (n=80) en az birini tercih etmiştir. Katılımcıların %22,8‟i (n=56) kupa tedavisi yaptırmış, %13,4‟ü (n=33) akupunktur tedavisi yaptırmış, %5,7‟si (n=14) sülük tedavisi yaptırmıştı. Katılımcılarımızın % 40‟ı (n=50) GETAT tedavilerine arkadaş/komşu ve akraba tavsiyesi ile başvurmuş. Sonuç: Toplumda GETAT uygulamalarının bilinirliğinin oldukça yaygın olduğu ve toplumun bu uygulamalara ilişkin bilgileri daha çok yakın çevresinden aldığı görülmektedir. GETAT hakkında toplumun bilgi ve davranış düzeyini ölçmeyi hedeflediğimiz çalışmamız neticesinde gördük ki toplumumuz da birçok kişi tarafından uygulanan ve bilinen bir yöntem olmasına rağmen hekim dışında kişiler tarafından da uygulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aım: In recent years, there has been an increase in Traditional and Complementary Medicine (GETAT) applications in the world and in our country. More scientific evidence is needed to evaluate the effectiveness of these practices. The aim of this study was to examine the knowledge and attitudes of our patients about GETAT applications and to present their views on this subject. Materıals ve Methods: Ankara Education and Research Hospital Family Medicine outpatient clinics were applied to patients aged 18-65 years. The questionnaires were prepared by the researchers to determine the demographic and clinical characteristics of the patients and their knowledge, behavior and attitudes related to GETAT applications. Results: A total of 246 patients (155 (63%) female and 91 (37%) male) were included in the study. 98.4% (n = 242) of our participants heard at least one GETAT application and 32.5% (n = 80) preferred at least one. 22.8% (n = 56) of the participants had cup treatment, 13.4% (n = 33) had acupuncture treatment, 5.7% (n = 14) had leech treatment. 40% (n = 50) of our participants applied to GETAT treatments with the advice of friends / neighbors and relatives. Conclusion: It is seen that the awareness of GETAT applications in the society is quite widespread and the society gets the information about these applications mostly from its close environment. In our country, it is necessary to know that the people who apply GETAT are physicians who are certified by the Ministry of Health