Canlı böbrek donörlerinde tomografide belirlenen perirenal adipoz doku kalınlığı ile böbrek histopatolojisi ve metabolik parametreler arasındaki ilişki
The relationship between perirenal adipose tissuethickness determined by tomography, kidneyhistopathology and metabolic parameters of livingkidney donors
- Tez No: 613579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN TATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Canlı böbrek donörü, Perirenal adipoz doku, Paraaortik adipoz doku, Böbrek histopatolojisi, Living kidney donor, Perirenal adipose tissue, Paraaortic adipose tissue, Kidney histopathology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Böbrek hastalıklarının patogenezinin anlaşılması böbrek hastalıklarının önlenebilirliği ve ilerlemesini yavaşlatabilmek açısından önemli bir konudur. Nakil sırasında canlı böbrek donörlerinden alınan böbrek biyopsileri böbrekteki fizyolojik değişikler ve olası böbrek hastalıklarının patogenezinde önemli bilgiler vermektedir. Bu biyopsiler yaşlanma, obezite, kan basıncı değişimleri, erken evre hipertansiyon, diyabet ve ateroskleroz gibi metabolik bozukluklar varlığında böbrekte oluşabilecek değişiklikler konusunda ufuklar açmaktadır. Visseral adipoz dokular, enerji homeostazına katkıda bulunan endokrin bir organ olarak kabul edilmektedir. İnsanda beyaz ve kahverengi yağ dokusu olmak üzere farklı işlevlere sahip iki tipte yağ dokusu vardır. Visseral adipoz doku artışı kötü kardiyovasküler sonlanımlarla ilişkilendirilmesine rağmen; perirenal adipoz dokunun diğer visseral adipoz dokulardan farklı özelliklere sahip ve kahverengi yağ dokusu yapısında olabileceği deneysel çalışmalarda gösterilmiştir. Bununla birlikte perirenal adipoz doku artışı ve etkileri konusunda literatürde yeterli veri yoktur. Amaç: Çalışmamızda canlı böbrek donörlerinde perirenal ve paraaortik yağ dokusu kalınlığı ile böbrek histopatolojisi ve donörlerin metabolik değerleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2008-Aralık 2018 tarihleri arasında canlı böbrek donörü olan, donör değerlendirilmesi için abdominal bilgisayarlı tomografi anjiografi çekilmiş ve böbrek nakli sırasında 0. saat biyopsisi gerçekleştirilmiş olgular dahil edilmiştir. Olguların demografik ve sistemik özellikleri donör hazırlık XIII formlarından incelenmiş, laboratuvar sonuçları sistem üzerinden kaydedilmiştir. Böbrek biyopsileri aynı patoloji hekimi tarafından BANFF skorlama sistemi kullanılarak değerlendirilmiştir. 64-kesit bilgisayarlı tomografi cihazı ile elde edilmiş olan 3 mm kesit kalınlığında aksiyel bilgisayarlı tomografi anjiografi görüntüleri üzerinden perirenal yağ doku kalınlığı, paraaortik yağ doku hacmi ve ortalama dansitesi ölçümü radyoloji hekimi tarafından gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 106 olgunun yaş ortalaması 46±12 yıl olup %44.3'ü erkektir. Olguların sağ böbrek perirenal yağ doku kalınlığı 8.00±6.26 mm, sol böbrek perirenal yağ doku kalınlığı 8.12±6.73 mm, paraaortik yağ doku hacmi 36.19±18.44 cm3 , paraaortik yağ doku ortalama dansitesi 67.06±15.98 HU olarak tespit edilmiştir. Perirenal yağ dokusu kalınlığının yaş, erkek cinsiyet, vücut kitle indeksi ve hipertansiyon varlığı ile bağımsız ilişkili olduğunu saptadık. Perirenal yağ doku kalınlığı ile glomeruloskleroz yüzdesi ve risk skorunu negatif yönde ilişkili saptadık. Paraaortik yağ doku hacmi ve dansitesi ile böbrek histolojisi arasında ise anlamlı ilişki yoktu. Böbrek histopatolojisinde risk skorunu öngörmede yaş, perirenal yağ doku kalınlığı, sistolik kan basıncı ve serum ürik asit düzeyi bağımsız ilişkili saptadık. Sonuç: Çalışmamızda perirenal ve paraaortik adipoz doku kalınlığı ile kötü metabolik parametreler arasında ilişki saptadık. Bu bulgular adipoz doku kalınlığının böbrek donörlerinde önemini göstermektedir. Perirenal yağ dokusu kalınlığı ile böbrek fonksiyon parametreleri arasında ilişki yokken; perirenal yağ dokusu kalınlığındaki artış ile böbrek histolojisindeki değişim arasında olumlu ilişki saptadık. Bu konunun aydınlatılmasına yönelik geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Understanding the pathogenesis of kidney diseases is an important issue to prevent kidney diseases and slowdown the progression of them. Kidney biopsies which are taken from the living donor during the transplantation give important informations about physiological changes of the kidney and pathogenesis of possible kidney diseases. These biopsies open up horizons about changes that may occur in the kidney in the presence of metabolic disorders such as obesity, blood pressure changes, early stage hypertension, diabetes or aging. Visceral adipose tissues are considered as an endocrine organ which contributes to energy homeostasis. There are two types of addipose tissues which have different functions in humans entitled white and brown adipose tissues. Although increased viscereal adipose tissue volume is associated with poor cardiovascular outcomes, it has been shown in experimental studies that perirenal adipose tissue may have different characteristics and it may be in brown adipose tissue structure. However, data exists in the literature is not sufficient for increased perirenal adipose tissue and its effects. Aim: In our study, we aimed to examine the relationship between perirenal and paraaortic adipose tissue thickness, kidney histopathology and metabolic parameters in living kidney donors. Materials and Method: Subjects who were living kidney donors which underwent abdominal computerized tomography anjiography for donor evaluation and which had zero hour biopsy during renal transplantation in Saglik Bilimleri University Bozyaka Research and Training Hospital between January 2008- December 2018 included to our study. Demographic and systemic features of the XV cases were obtained from donor preparation forms and laboratory results were also obtained from the data system. Kidney biopsies were evaluated by the same pathologist using the BANFF scoring system. Perirenal adipose tissue thickness, paraaortic adipose tissue volume and mean density were measured by a radiologist from axial computerized tomography angiography images obtained by 64-slice computerized tomography device. Results: The avarage age of 106 subjects was 46±12 and %44.3 of them were male. Right kidney perirenal adipose tissue thickness was 8.00±6.26 mm, left kidney perirenal adipose tissue thickness was 8.12±6.73 mm, paraaortic adipose tissue volume was 36.19±18.44 cm3 and paraaortic adipose tissue avarage density was 67.06±15.98 HU. We found that perirenal adipose tissue thickness was independently related to age, male gender, body mass index and hypertension. Perirenal adipose tissue thickness was negatively correlated with glomerulosclerosis percentage and risk score. There was no significant correlation between paraaortic adipose tissue volume-density and kidney histology. Age, perirenal adipose tissue thickness, sistolic blood pressure and serum uric acid level were independently related to predict risk score for the kidney histopathology. Conclusion: In our study, we found significant correlation between perirenalparaaortic adipose tissue thickness and poor metabolic parameters. These findings demonstrate the importance of adipose tissue thickness in kidney donors. We also found that while there was no relationship between perirenal adipose tissue thickness and kidney function parameters; increase in perirenal adipose tissue thickness was positively related to kidney histology. This issue needs large scale studies to be clarified.