Doğrudan yabancı yatırımların gayrisafi yurtiçi hasıla üzerindeki etkisinde girişimciliğin ve yenilikçiliğin rolü: Kavramsal model önerisi
The role of entrepreneurship and innovation in the effect of foreign direct investments on GDP: A conceptual model proposal
  1. Tez No: 613580
  2. Yazar: MUHAMMED FATİH YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇEMBERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, Girişimcilik, Yenilikçilik, Sürdürülebilirlik Etkisi, Foreign Direct Investment, Gross Domestic Product, Entrepreneurship, Innovation, Sustainability Impact
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnovasyon, Girişimcilik ve Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
20. yüzyılın en önemli ekonomik gelişmelerinden biri piyasaların küreselleşmesinden doğan serbest sermaye akışıdır. Özellikle 1980'lerden sonra, ulusal ekonomilere, uluslararası işlemlerin katılım derecesi ve kapsamı değişmiştir. Uluslararası sermaye akımları, doğrudan yabancı yatırımlar, yabancı portföy yatırımları ve krediler adı altında kategorize edilebilir. Doğrudan yabancı yatırımlar gerçek veya tüzel kişiler olarak yatırım yapılabilir kaynakların bir ülkeden diğerine hareketi yabancı yatırım olarak tanımlanır. Ayrıca, doğrudan yabancı sermaye yatırımları ev sahibi ülkeye yabancı para girişine aracı olmak, ülkenin sermaye rezervini arttırmak, ülkede üretime yönelik çalışma hacmini arttırmak, insanlara iş temin etmek, ülkeye know-how aktarımını temin etmek, global işletmecilik bilgisini öğreterek, deneyim sağlatarak yerli girişimleri daha verimli bir dereceye getirmek gibi faydalar sağlamaktadır. Bu DYY kaynaklı yan sanayi oluşmasını da sağlar. Bu yararların kısa ve uzun vadeli olmak üzere ülke içindeki girişimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerine de katkı ve dezavantajları bulunmaktadır. Ama literatürde her ne kadar yabancı yatırımların ekonomik büyüme ile ilişkisini açıklayan, bu yatırımların ekonomik büyüme üzerine etkisini, girişimcilik ve yenilikçiliğe katkısını değerlendiren çalışmalar olsa da bu yatırımların ülkenin gayrisafi yurtiçi hasıla üzerindeki sürdürülebilir artışına sebep olan besleyici asıl etken ülke bazlı girişimcilik ve yenilikçilik kültürünü değerlendiren çalışmalar bulunmamaktadır. DYY'lerin GSYİH üzerindeki sürdürülebilir etkisi, yatırım yapılan ülkedeki yatırım cazibesi unsurlarından olan yenilikçilik ve girişimcilik kültürünün durumuna bağlıdır. Bu çalışma, doğrudan yabancı yatırımların sürdürülebilir ekonomik büyüme üzerine etkisinde girişimcilik ve yenilikçilik faaliyetlerinin rolünü araştırmaktadır. Bu çalışmada doğrudan yabancı yatırımlar değişkenini ölçmek için Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) hazırladığı Doğrudan Yabancı Yatırım Endeksi yıllık verileri, gayrisafi yurtiçi hasıla değişkenini ölçmek için Dünya Bankasının hazırladığı ölçeği, girişimcilik değişkenini ölçmek için Global Girişimcilik ve Geliştirme Enstitüsü (GEDI) tarafından hazırlanan Global Girişimcilik İndeksinin verileri, yenilikçilik değişkenini ölçmek için ise Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından hazırlanan Global İnovasyon Endeksinin verileri kullanılmıştır. Bu çalışmada değişkenler arasındaki ilişkileri açıklayacak olan Hipotezleri test etmek için Yapısal Eşitlik Modellemesi yöntemi kullanılmıştır. 5 yıllık veriler ışığında yapılan analizler neticesinde başta DYY-GSYİH ilişkisi olmak üzere, Yenilikçilik-Girişimcilik, Girişimcilik-DYY ilişkileri incelenerek istatistiksel olarak kuvvetli anlamlı ilişkiler elde edilmiş ve yeni bir model ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most influential economic developments of the 20th century is the free flow of arising capital from the globalization of markets. Especially after the 1980s, the participation degree and content of international transactions in national economies has changed. International capital flows can be categorized as foreign direct investments, foreign portfolio investments and loans. Foreign direct investment is defined as foreign investment by the movement of investment resources from one country to another as real or legal persons.In addition, foreign direct investments may provide benefits such as foreign exchange inflow to the host country, increasing the capital stock of the country, expanding the production capacity in the country, creating employment, providing technology transfer to the country, training domestic initiatives by providing managership information. These benefits also contribute to the entrepreneurship and innovation activities within the country. This leads to the formation of FDI sourced sub industry. These benefits have short and long term contributions and disadvantages to entrepreneurship and innov ation activities in the country . However, although there are studies in the literature explaining the relationship between foreign investments and economic growth, evaluating the impact of these investments on economic growth and their contribution to entrepreneurship and innovation, there are no studies evaluating the culture of entrepreneurship and innovation based on the country which is the nourishing main factor that causes the sustainable increase of these investments on the country's gross domestic product. The sustainable impact of FDI on GDP depends on the state of the culture of innovation a nd entrepreneurship, one of the investment appeal elements in the country of investment. This study explores the role of entrepreneurship and innovation in the impact of foreign direct investment on sustainable economic growth. In this study, the annual data of the Foreign Direct Investment Index prepared by the Economic Cooperation and Development Organization (OECD) and the International Monetary Fund (IMF) to measure the foreign direct investment variable, the scale prepared by the World Bank to measure the gross domestic product variable and the entrepreneurial variable were measured. Global Entrepreneurship and Development Institute prepared by the Global Entrepreneurship Index for the data, the Global Innovation Index data were used to measure the variability of innovation. In this study, Structural Equation Modeling method was used to test hypotheses which will explain the relationships between variables. As a result of the analyzes carried out in the light of 5-year data, the relationship between FDI-GDP, Innovation-Entrepreneurship, Entrepreneurship-FDI relations were examined and statistically strong significant relationships were obtained and a new model was developed.