Maliyet muhasebesinde maliyet-hacim-kar analizleri ve Gaziantep ili tekstil firmaları üzerine uygulama
Cost-volume-profit analysis in cost accounting and application on Gaziantep textile companies
- Tez No: 613595
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliyet Muhasebesi, Maliyet-Hacim-Kâr analizi, Başabaş Noktası, Cost accounting, cost-volume-profit analysis, break-even point
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Gaziantep ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olan tekstil sektöründe yer alan işletmeler, işletmelerin amaçlarından hareketle; ilk amacı kâr elde etmek, ikincisi topluma hizmet ve son olarak işletmenin bir canlı gibi düşünülüp; yaşamını devam ettirmektir. Bu amaçlar doğrultusunda imalat sanayii de yer alan ister özel sektör olsun, ister kamu kuruluşu; yöneticilerinin odaklanması gereken ilk nokta kârlılık miktarının durumunu gözden geçirmek ve artırmaktır. İşletmelerin devamlılığı ve topluma hizmete devamı açısından kâr elde etmek çok önemlidir. Tam olarak bu doğrultuda Maliyet - Hacim - Kâr analizleri maliyet muhasebesinde olduğu gibi işletme yöneticileri tarafından da önemli bir konumdadır. İşletmelerin kâr ederek devamlılığı; ülkemizin üretim, dışa bağımlılık, istihdam, devlete ödenen vergi ve toplum refahına katkıda bulunacak faaliyetlerde bulunmaktır. Bu araştırmanın amacı Gaziantep ilinde bulunan tekstil işletmelerinin; maliyetlerini, satış hacimlerini, kârlılık durumlarını ve bunların aralarındaki ilişkileri hesaplayarak, işletme yöneticilerine karar alma aşamasında yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
Enterprises in the textile sector, which has an important place in Gaziantep's economy, in line with the objectives of the enterprises; the first purpose is to make a profit, the second is to serve the community and finally the business is considered as a living; to continue life. For this purpose, whether the private sector or the public sector in the manufacturing industry; The first point that managers need to focus on is to review and increase their profitability. It is very important to make a profit in terms of the continuity of the enterprises and the continuation of service to the society. In this respect, Cost - Volume - Profit analysis is also important for business managers as well as cost accounting. Business continuity by profit; to contribute to our country's production, foreign dependency, employment, tax paid to the state and the welfare of society. The aim of this research is to determine the textile enterprises in Gaziantep; to help business executives in the decision-making process by calculating their costs, sales volumes, profitability and their relationships.