Health spending and economic growth
Sağlık harcamaları ve ekonomik büyüme
  1. Tez No: 613596
  2. Yazar: SİMGE ECEM ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. VEYSEL ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Maliye, Econometrics, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Harcamaları, Ekonomik Büyüme, Health Spending, Economic Growth
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, 1998-2017 yılları arasında OECD Ülkeleri'ndeki sağlık harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma kapsamında, çıktı tarafı reel GSYİH bağımlı değişken, brüt sermaye oluşumu, devlet tüketimi, sağlık harcaması ve beşeri sermaye endeksi bağımsız değişkenler olarak kullanılarak panel veri oluşturulmuştur. Ekonomik büyümeyi sağlamak için, sağlık harcamaları önemli bir yer tutmaktadır ve bu miktar ülkenin kalkınma düzeyine göre bir ülkeden diğerine farklılık gösterebilir. Bir ülke ekonomisinde iyi bir ilerleme kaydedildiğinde, ilerleme sağlık ve eğitim alanlarında da görülebilir. Ekonomik ve sağlık açısından belli bir düzeyde olan insanlar, ekonomik kalkınma için hayati öneme sahip girdilerden biridir. Bu nedenle, sağlık harcamalarının ekonomik kalkınmadaki yerini anlamaya odaklanan bu çalışma oldukça önemlidir. Bir topluluk içindeki insanları fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan etkileyen tüm eylemler sağlık hizmetlerine dahil edilir. Ekonomik ilerlemeyi pozitif olarak sürdürmek için, yaşam süresinin uzaması ve ölüm oranının azalması gerekir. İnsan gücü, günümüz toplumlarına ekonomik başarı getiren ve bu nedenle ekonomik yatırım gerektiren önemli bir faktördür. Bu nedenle, sağlık harcamaları insan gücünde verimliliği artırmak için bir çeşit yatırımdır ve harcamaların yatırımlara dönüşmesi nedeniyle ekonomiye bir yük olarak düşünülemez.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of health spending on economic growth in OECD countries were investigated between 1998 and 2017. In the scope of the study, a panel data was created by using output-side real GDP as dependent variable, gross capital formation, government consumption, health spending and human capital index as independent variables. In order to achieve economic growth, the spending of health takes an important place and the amount can differ from one country to another base on the development level of the country. When there is a good progress in economy of a country, the progress can be also seen in the fields of health and education as well. People, who are at a certain level economically and in terms of health, within a society, are one of the vital inputs for economic development. Therefore, this study which focuses on understanding the place of health spending in economic development is quite important. All actions, which affect people within a community in physical, psychological and social terms, are included in health care. In order to keep economic progress positively, the length of life-time should get longer and mortality should decrease. Manpower is an important factor that brings economic achievement to today's societies and therefore requires economic investment. So, the spending on health are kind of investment to succeed productivity in manpower and it cannot be considered as a burden to economy because of the fact that spending will turn into investments.