Van ilinde farklı sosyo-ekonomik özelliklere sahip okullarda okuyan 9-12 yaş grubu öğrencilerin fiziksel uygunluk normlarının ve fiziksel aktivite düzeylerinin araştırılması
- Tez No: 613597
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel uygunluk, Sosyo-ekonomik, Eurofit, Kondisyon, Van, Physical fitness, Socio-economic, Eurofit, Condition, Van
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Baştürk E, Van İlinde Merkezde ve Kırsal kesimde bulunan okullarda okuyan alt ve üst sosyo-ekonomik özelliklere sahip 9-12 yaş grubu çocukların fiziksel uygunluk parametreleri ve aktivite düzeylerinin araştırılması, Y.Y.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2008. Fiziksel uygunluk hareketlerin doğru olarak yapılmasını ve fiziksel dayanıklılıkla ilgili olarak vücudun mevcut kondisyon durumunu ifade eder. Bu tanıma göre fiziksel uygunluğu en yüksek olan kişi yorulmaksızın en uzun süre hareket edebilen kişidir. Bir başka şekilde tanımlayacak olursak fiziksel uygunluk fiziksel aktiviteleri başarılı bir şekilde yapma yeteneğidir. Ülkemizde çocukların aktivite düzeylerini ve fiziksel uygunluk normlarını belirlemeye yönelik çalışma sayısı oldukça azdır. Bu çalışma, Van İlinde farklı sosyo-ekonomik özelliklere sahip okullarda okuyan 9-12 yaş grubu çocukların fiziksel uygunluklarını ve aktivite alışkanlıklarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma merkezde ve kırsal kesimde bulunun ilköğretim okullarında okuyan 9-12 yaş 48 erkek, 52 kız toplam 100 öğrencinin gönüllü katılımları ile gerçekleştirilmiştir. Deneklerin boy uzunluğu, vücut ağırlığı ölçümleri yapılarak, fiziksel uygunluk durumlarını belirlemek için 7 adet testten oluşan Eurofit fiziksel uygunluk testleri uygulanmıştır. Deneklerin sosyo-ekonomik durumları ile aktivite düzeyleri hakkında bilgi edinmek amacıyla anket uygulanmıştır. Ayrıca her öğrenci için kişisel bilgilerinin yer aldığı ve test sonuçlarının kaydedildiği birer bilgi formu da oluşturulmuştur. Çalışmamızda istatistiksel yöntem olarak; gruplardaki performansların karşılaştırılması için ANOVA (Analysis of Variance) analizi yapılmıştır. Farklılığın hangi grup yada gruplardan kaynaklandığını belirlemek içinde çoklu karşılaştırma test (Post-Hoc) tekniklerinden yararlanılmıştır. Değişkenler arası analitik ilişki sürecinde x2 analizi kullanılmıştır. Çalışmamızda erkek öğrencilerin yaş ortalaması 10,24 ± 1,01 yıl, boy ortalaması 135,96 ± 6,89 cm, vücut ağırlıklarının ortalaması ise 30,79 ± 5,16 kg tespit edildi. Kız öğrencilerin yaş ortalaması 10,03 ± 0,91 yıl, boy ortalaması 134 ± 7,49 cm, vücut ağırlıklarının ortalaması ise 29,03 ± 5,29 kg olarak saptandı. Yapılan ölçümler sonucunda, erkeklerin kızlara oranla daha uzun boylu ve vücut ağırlığı olarak daha ağır oldukları saptandı. Fiziksel uygunluk ve aktivite düzeyi, 9-12 yaş grubu öğrencilerde beslenme alışkanlığı, aktif ve hareketsiz yaşam tarzı, sosyo-ekonomik durum gibi faktörlerle değişim gösterebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Basturk E, The research for physical appropriateness parameters and activity levels of 9-12 year-old group children having low and high socio-economical specialties who study at schools in Urban and Rural areas of Van, Yuzuncu Yil University Health Issues Institute, Physical Education and Sports Discipline Master?s Degreee Thesis, Van, 2008. Physical appropriateness refers to existing condition of body related to physical durability and the accuracy of the physical appropriateness movements. According to this description, a person who has the highest physical appropriateness is the one who can tirelessly make movements longest. In other words, physical appropriateness is the ability of doing the physical activities in a successful manner. In our country, studies aimend to determine activity levels of children and physical appropriateness norms are fairly rare. This study was executed to evaluate the physical appropriateness and activity habits of 9-12 year old children studying at different schools which have different socio-economical specialties in Van Province. The study was executed by voluntarily participation of 48 male, 52 famale, in total 100, students of 9-12 years old who study at primary schools in urban and rural areas. Having measured the height and weihgt of the subjects, Eurofit physical appropriateness tests, which contain 7 tests, have been applied to determine the physical appropriateness levels of the subjects. A survey, to gain information about the socio-economical conditions and activity levels of the subjects, has been applied. Also, for each individual student, a data form in which individual info and test results of an individual student are registered, has been created. In our study, ANOVA (Analysis of Variance) was done as a statiscal method to compare performance in grosps. Multiple comparasion test (Post-Hoc) technigues were used to determine which group or groups cause discrepancy during analyticd relation process between variables ?x2? anlysis was used. In our study avarage of our male students are 10,24±1,01 years. Avarage of height is 135,96±6,89 cm. The avarage of body weights are 30,79±5,16 kg have been appraved. The age avarage of female students are 10,03±0,91 years, avarage of height is 134±7,49 cm. The avarage of body weights are 29,03±5,29 kg. have been determiend. The result of measure which have done, according to females, the male students are heavier than females and more langer than females students have been determined. Physical appropriateness and activity level, in 9-12 years old students, can vary according to the factors such as the nutrition habits, active and inactive lifestyle, socio-economical condition.