Adi ortaklık niteliğindeki joint ventureların yönetici ortak tarafından temsili
Joint ventures of ordinary partnership and representation by the managing partner
- Tez No: 613642
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DORUK UTKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Adi Ortaklık, Adi Ortaklık Sözleşmesi, Joint Venture, Yönetici Ortak, Yönetim, Temsil, Ordinary Partnership, Ordinary Partnership Agreement, Joint Venture, Managing Partner, Management, Representation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde ortaklıklar özellikle yüksek montanlı ve ciddi sermaye gerektiren projelerde bir araya gelerek adi ortaklıklar teşkil etmektedir. Bu adi ortaklıklardan en sık rastlanılan ortaklıklardan biri de“Joint Venture”Türkçe'si ile“Ortak Girişim”ler yaygınlaşmaktadır. Joint venturelar, ortaklıkların tamamlayıcı yeteneklere ve kaynaklara sahip ortaklarla stratejik ittifaklar oluşturması, dağıtım kanallarından, teknolojiden veya finanstan tek ortakların yararlanamayacağı yollardan yararlanma fırsatlarını teşvik etmek için ortak bir araç haline geldi. Basitçe söylemek gerekirse, iki ya da daha fazla ortaklık oluşumunda ortaklar sermaye, emek, insan kaynakları, riskleri ve kazançları bir araya getirmeyi seçmektedirler. Bu ortaklık türünün kanuni altyapısı, hukuk sistemimizde“Adi Ortaklık”müessesesi tarafından karşılanmaktadır. Yürürlükte olan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun“Adi Ortaklık Sözleşmesi”hükümleri işbu çalışmada esas alınacaktır. Adi Ortaklık Niteliğindeki Joint Venturelar Ve Yönetici Ortak Tarafından Temsili konulu bu tez, T.C. İstanbul Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Hukuk Anabilim Dalında yüksek lisans tezi olarak hazırlanmıştır. Tez dört ana bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde, adi ortaklık ve adi ortaklık sözleşmesi kapsamında kurulan joint venture açıklanmıştır. Tezin ikinci bölümünde, adi ortaklığın özellikleri, ortaklıkta iç ilişki ve ortakların hak ve yükümlülükleri açıklanmıştır. Tezin üçüncü bölümünde, adi ortaklığın yönetimi ve yönetici ortak konusu işlenmiştir. Tezin dördüncü ve son bölümünde ise joint venture'ların yönetici ortak tarafından temsili hususu açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays partnerships come together to form ordinary partnerships, especially in projects with high installed and serious capital requirements. One of the most common partnerships of these ordinary partnerships is the“Joint Venture”s which are becoming widespread day by day. Joint ventures have become a common tool for partnerships to form strategic alliances with partners with complementary capabilities and resources, and to promote opportunities for distribution channels, technology or finance to be exploited in ways that are not available to single partners. Simply put, in two or more partnerships, partners choose to combine capital, labor, human resources, risks and gains. The legal infrastructure of this type of partnership is covered by the“Ordinary Partnership”in our legal system. The provisions of the Ordinary Partnership Agreement 'of the Turkish Code of Obligations No. 6098 shall prevail in this work frame. This thesis on the Joint Ventures Of Ordinary Partnership And Representation By The Managing Partner prepared T.C. Istanbul Medipol University, Institute of Social Sciences, Department of Law Master Thesis. The thesis consists of four main chapters. In the first part of the thesis, the ordinary partnership and joint venture established under the ordinary partnership agreement are explained. In the second part of the thesis, features of ordinary partnership, internal relations in ordinary partnership and rights and obligations of partners are explained. In the third part of the thesis, the management of the ordinary partnership and the managing partner are discussed. In the fourth and last part of the thesis, the issue of representation of joint ventures by the managing partner is explained.