Konkordato mühleti ve alacaklılar bakımından sonuçları
Concordat respite and cosequences with regard to creditors
  1. Tez No: 613661
  2. Yazar: RUKİYE DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Konkordato, Konkordato Mühleti, İyileşme, Konkordato Komiseri, Concordatum, Respite of Concordatum, Recovery, Trustee in Composition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
7101 sayılı“İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”ile iflasın ertelenmesi kurumu kaldırılmış, konkordato kurumunda önemli değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişikliklerle konkordato kurumunun etkin hale getirilmesi amaçlanmıştır. Ancak köklü değişiklikler yapılmasına rağmen, konkordato kurumuna ilişkin doktrinde tartışmalı olan birçok husus çözüme kavuşturulamamış ve uygulamada belirsizliklerin doğmasına yol açmıştır. Konkordato kurumundan iflasın ertelenmesi kurumunun oluşturduğu boşluğun doldurulması beklenmiş, ancak iflasın ertelenmesi prosedüründen bu yana süre gelen sorunlar Kanun'da cevapsız bırakılmıştır. Konkordato en önemli etkilerini alacaklıların hakları üzerinde göstermektedir. Alacaklıların hakları konkordato süreci içerisinde sınırlamalara tabi tutulmaktadır. Bu çalışmada alacaklıların haklarına getirilmiş olan sınırlamalar, eski düzenleme ve iflasın ertelenmesi kurumu ile karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Uygulamada ortaya çıkabilecek sorunlar tespit edilmiş ve bu sorunlara öğretide getirilmiş çözüm önerileri ortaya konulmuştur. Yeni düzenlemeler ile ilgili öğretide ileri sürülen görüşler ve kanun değişikliği ile çözüme kavuşturulamayan tartışmalar incelenmiş ve ilgili alana katkı sağlamak amacıyla çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the Law No. 7101 on“The Amendments to the Enforcement and Banktrupcy Law and Some Other Laws”, the bankruptcy adjournment institution was abolished and significant amendments were made in the concordat institution. The amendments were aimed to activate the concordat institution. Despite the fundemental amendments, many controversial issues in doctrine regarding concordat institution could not be resolved and this resulted in uncertainities in the implementation. It was expected fom the concordat institution to fill the gap in the law caused by the bankruptcy adjournment institution, however the issues ongoing since the bankruptcy adjournment procedure has been left unanswered in the Law. Concardatum is mostly effective on the rights of creditors. Rights of the creditors is subject to limitations of concardatum process. In this study, limitations of rights of the creditors were investigated comparitavely with the old regulation and bankruptcy adjournment institution. Issues that could arise in the implementation were detected, and solution recommendations for these issues in the doctorine were presented. The opinions in the doctorine about the new regulations and conflicts that could not be solved through amendments were examined and solution recommendations were presented to contribute to the related field.