Konkordato sürecindeki işletmelerin başarı performansına yönelik Antalya ilinde bir araştırma
A research in Antalya on the success performance of businesses in process of concordance
  1. Tez No: 722708
  2. Yazar: BİLALETTİN TOPLUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MERT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Başarısızlık, İflas, Altman Z-Skor, Finansal Rasyolar, Muhasebe Temelli Tahmin Modeller, Financial Failure, Bankruptcy, Altman Z-Score, Financial Ratios, Accounting Based Forecast Models
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
7101 sayılı“İcra ve İflas ve bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”ile iflasın ertelenmesi kurumu kaldırılmış, konkordato kurumunda önemli değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişiklikler konkordato kurumundan iflasın ertelenmesi kurumundan kaynaklanan eksikliklerin giderilmesi amaçlanmıştır. Ancak köklü değişikliğe rağmen konkordato kurumuna ilişkin doktrinde tartışmalı olan bir çok husus çözüme kavuşturamamış ve uygulamada belirsizliklerin doğmasına yol açmıştır. Bu amaçla, İcra ve İflas Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair 7327 sayılı kanun 09.06.2021 tarih ve 31516 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Söz konu kanunla uygulamanın takibi sonucunda tespit edilen bazı sorunların çözümüne yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Bu kapsamda kesin mühletin borçlu, rehinli alacaklılar ve sözleşmeler bakımından sonuçları, konkordatonun tasdik edilmemesi ve borçlunun iflasına ilişkin hükümlerde değişiklikler yapılmıştır. Düzenlemelerle, alacaklı ve borçlu arasındaki menfaat dengesinin azami derecede korunması ilkesi esas alınmış ve konkordato kurumunun daha işlevsel hale getirilmesi amaçlanmıştır. Yine, iflas tasfiyesinin daha etkin bir şekilde yürütülebilmesine yönelik bazı düzenlemeler de yapılmıştır. Buna göre iflas tasfiye sürecinde görev alan ve iflas organlarından biri olan iflas idare memurlarının nitelikleri artırılmakta ve bunlara yönelik atama, eğitim ve denetim sistemi getirilmektedir. Ayrıca değişiklikle, iflas aşaması bakımından ticari ve ekonomik bütünlük arz eden ya da bir bütün hâlinde satıldığı takdirde daha yüksek gelir elde edileceği anlaşılan mal ve haklan bünyesinde bulunduran işletmelerin bir bütün olarak satılmasına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Bu çalışmada konkordato talebinde bulunan şirketlerin bu aşamaya gelmiş olmalarında finansal başarısızlığın neden olup olmadığı araştırılmaktadır. Finansal başarısızlık kavramı üzerinde uzlaşılan net bir tanım mevcut değildir. Bu durum, kavramın tahminine yönelik çalışmaların iflasla ilişkilendirilmesine neden olmaktadır. İflas, finansal başarısızlık ile karşılaştırıldığında, muhasebe ölçütleri bakımından bilanço ile daha yakın ilişkilidir. Bu çalışmada verilerin değerlemesinde muhasebe temelli iflas tahmin modellerinden en çok kullanılan Altman Z-Skor testi kullanılmıştır. Çalışmada Antalya'da faaliyette bulunan işletmelerin konkordato aşamasına gelmiş olmaları nedenleri arasında finansal başarısızlığın yer alıp almadığı araştırılmaktadır. Araştırma 25 işletmenin 2012-2020 yılları arasındaki finansal tablolarında yer alan verilerine önce finansal oranlar uygulanmış ve buradan elde edilen sonuçlar Altman Z-Skoru Olarak Adlandırılan "Muhasebe Temelli İflas Tahmin Model'inde kullanılmak suretiyle yapılmıştır. Bu araştırmada araştırma konusu şirketlerin 2020 yılı öncesi finansal verilerinden hareketle 2020 yılında iflas edip etmeyecekleri tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Bunun için 2020 yılı baz olarak alınmıştır. Çalışmada baz yıla daha yakın olan dönemlerde tahminin daha yüksek güven aralığında gerçekleştiğini göstermektedir. Örneğin 2020 yılına göre; 2012 yılında, 9 yıl sonrası için 20 firmadan 9 firmanın iflas edebileceği %45 güven düzeyinde doğru tahmin edilmesine karşın, 2019 yılında, 2 yıl sonrası için 19 firmadan 14 firmanın gelecekte iflas edebileceği %74 güven düzeyinde ve 2020 yılında, 1 yıl sonrası için 16 firmadan 13 firmanın iflas edebileceği %81 güven düzeyinde doğru tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the Law No. 7101 on“Execution and Bankruptcy and Amending Some Laws”, the institution of postponing bankruptcy was abolished, and important changes were made in the institution of concordat. The amendments made are aimed at eliminating the deficiencies arising from the institution of postponing bankruptcy from the institution of concordat. However, despite the radical change, many controversial issues in the doctrine regarding the institution of concordat could not be resolved and led to ambiguities in practice. For this purpose, Law No. 7327 on the Execution and Bankruptcy Law and amendments to some laws entered into force after being published in the Official Gazette dated 09.06.2021 and numbered 31516. With the said law, arrangements have been made to solve some of the problems identified as a result of the follow-up of the implementation. In this context, changes were made in the provisions regarding the consequences of the final deadline for the debtor, the pledged creditors and contracts, the disapproval of the concordat and the bankruptcy of the debtor. With the regulations, the principle of maximizing the balance of interests between the creditor and the debtor was taken as a basis, and it was aimed to make the concordat institution more functional. Again, some arrangements have been made in order to carry out bankruptcy liquidation more effectively. Accordingly, the qualifications of bankruptcy administrative officers, who are one of the bankruptcy organs and take part in the bankruptcy liquidation process, are increased and a system of appointment, training and supervision is introduced for them. In addition, with the amendment, regulations regarding the sale of businesses as a whole, which have commercial and economic integrity in terms of the bankruptcy stage or which are understood to generate higher income if sold as a whole, are included. This study has been prepared based on the above-mentioned changes. In this study, the applications of concordat in Turkey and in the world are included and does financial failure have an effect on the fact that the enterprises have reached this stage in the demand for concordat? It is not expected that every company that experiences financial failure will go bankrupt. However, the global financial crisis can cause many companies to go bankrupt. There is no clear agreed definition of the concept of financial failure. This situation causes the studies on the estimation of the concept to be associated with bankruptcy. Bankruptcy is more closely related to the balance sheet in terms of accounting measures compared to financial failure. In this study, the Altman Z-Score test, which is the most widely used accounting-based bankruptcy prediction model, was evaluated. In the study, it has been investigated whether financial failure is among the reasons why businesses operating in Antalya have reached the concordat stage. The research was carried out by using the data in the financial statements of 25 companies between the years 2012-2020, in the“Accounting-Based Bankruptcy Forecasting Model”called Z-Score. The summary of the findings obtained as a result of this research is given below; The research reveals that in the“accounting-based bankruptcy prediction model”method, businesses can predict the risk of bankruptcy at a higher rate in case of a possible financial crisis in the future. In this research, the predictions are made according to whether the bankruptcy will occur in 2020. According to this; In 2012, although it was correctly predicted at a confidence level of 45% that 9 companies out of 20 could go bankrupt in 9 years, In 2019, at a level of 74% confidence that 14 companies out of 19 companies will go bankrupt in the future for 2 years, and In 2020, it was predicted correctly at the 81% confidence level that 13 companies out of 16 could go bankrupt 1 year later.