Kardan milinde kullanılan kayıcı takımların kaplama işleminin tribolojik etkileri
Tribological effects of coating process of slip assembles used in cardan shafts
- Tez No: 613674
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT BAHAR BAŞTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polimer kaplama, Poliamid 11, Poliamid 12, Kayıcı takım, kardan mili, Polymer coatings, Poliamide 11, Poliamide 12, Slip assembles, cardan shafts
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Dünyada ve ülkemizde endüstriyel malzeme seçimini etkileyen faktörlerin başında korozyon dayanımı, temin kolaylığı, şekil alabilirlik özelliği, ekonomiklik, üretim biçimi, tribolojik özellikleri gelmektedir. Polimer malzemelerin özellikleri incelendiğinde, polimerlerin malzeme seçimini etkileyen bu özelliklerin çoğuna sahip olduğu görülmektedir. Polimer malzemeler, çelik, cam, seramik malzemeler gibi geleneksel malzemelerden daha yüksek mukavemet/ağırlık oranı sergilemeleri nedeniyle, yüzyılın son çeyreğinde birçok endüstriyel uygulamada ve günlük yaşamda yer almıştır. Polimer malzemelerin uygulamalarından biri, polimerlerin kaplama malzemesi olarak kullanılmasıdır. Tez çalışmasında kardan millerinde kullanılan kayıcı takımların kaplanmasında hali hazırda kullanılan poliamid 11 (PA11) yerine poliamid 12 (PA12) tozunun kullanımı araştırılmıştır. Kayıcı millerin kaplanmasında ithal PA11 yerine yerli temin kaynağı bulunan PA12 tozuna yer verilmesiyle amaç, temin kolaylığı ve maliyet avantajı sağlamaktadır. Bu çalışmada, PA11 ve PA12 ile polimer kaplamalar gerçekleştirilmiştir. Kaplanan numuneler 100Cr6-bilya ve 115CrV3-pim olmak üzere iki farklı aşındırıcı kullanılarak aşınma testlerine tabi tutulmuş ve kaplamaların tribolojik davranışları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Yapılan deneysel çalışma sonucunda, performans ve dayanım bakımından PA12 tozunun PA11'e göre daha iyi tribolojik davranış gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corrosion resistance, ease of supply, formability, economy, production style and tribological characteristics are the main factors affecting the selection of industrial materials in the world and in our country. Considering properties of polymer materials, it is seen that polymers have many of these properties which affect the material selection. polymer materials have been taken place in many industrial applications as well as daily life, in the last quarter of the century due to the fact that they exhibit a higher strength/weight ratio than traditional materials such as steel, glass, ceramic materials. One of the applications of the polymer materials is usage of the polymers as the coating material. In this thesis, the utilization of the PA12 powders in the coating of slip assemble used in cardan shafts instead of PA11 which are already used in the coating of slip assemble was investigated. The purpose of the employment of PA12 in the coating of the slip assemblies instead of PA11 is to provide advantages of ease of supply and cost. Polymer coatings with PA12 and PA11 were performed in this study. The coated samples were subjected to abrasion tests using two different abrasives, 100Cr6-ball and 115CrV3-pin, and the tribological behavior of the coatings was compared. As a result of the experimental study, it has been concluded that PA12 powder shows better tribological behavior than PA11 in terms of performance and strength.