Farmers' awareness of emerging technologies: An inquiry into application of blockchain technology in cocoa bean food supply chain (CBFSC) in Ghana
Çiftçilerin yeni ortaya çıkan teknolojilere yönelik farkındalığı: Kakao çekirdeği yiyecek tedarik zincirine blokzincir teknolojisi uygulaması hakkında bir araştırma
- Tez No: 613677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNÇ DURMUŞ MEDENİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: blockchain teknolojisi gelişen teknoloji, gıda tedarik zinciri, izlenebilirlik, kakao çekirdekleri, şeffaflık, blockchain technology, cocoa beans, emerging technology, food supply chain, traceability, transparency
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Kakao üretimi, gıda güvenliği ve ekonomisine yönelik kritik rolü ile bilinir. Tıpkı diğer mahsuller gibi, kakao da gelir üretir ve insanların çoğuna doğrudan veya dolaylı istihdam sunar. Kakao çekirdeklerinin ikinci lider üreticisi olan Gana, IMF tarafından Dünya Ekonomik Görünümü'nde 2019 dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olarak seçildi. Bununla birlikte, kakao işindeki anahtar devler Gana, blockchain gibi yeni teknolojilerin uygulanması endişe duyduğunda geride kalıyor. Bu araştırma, şeffaflığı ve izlenebilirliği artırmak için çiftçilerin farkındalığını ve kakao tedarik zincirlerinde gelişen teknolojilerin kullanımını inceledi. Bu çalışmanın temel amacı, kakao çekirdeği gıda tedarik zincirinde blockchain uygulama teknolojisinin etkisini belirlemektir. Bu süreçte çalışma, kakao çiftçilerinin gelişmekte olan teknolojilerin varlığından ve blockchain teknolojisinin kakao üretiminde etik olmayan sorunların ele alınmasına nasıl katkıda bulunduğundan haberdar olduklarını değerlendirdi. Bu hedeflere ulaşmak için, ilgili çeşitli kaynaklardan ikincil bir veri kaynağı analiz edilmiştir. CBFSC'de blockchain teknolojisi uygulamasını araştırmak için hem nicel (anket) hem de nitel (görüşme) yöntemlerin kombinasyonu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, kakao çekirdekleri çiftçilerinin gelişmekte olan teknolojilerden haberdar olduklarını ortaya koymuştur. Araştırma ayrıca blockchain teknolojisinin kakao çekirdeği gıda tedarik zincirlerinde oldukça etkili olduğunu ve saydamlık ve izlenebilirlik yoluyla kakao çekirdeği tedarik zincirindeki yaygın etik dışı faaliyetlerin azaltılmasına olumlu katkıda bulunduğunu buldu.
Özet (Çeviri)
Cocoa production is known of its crucial role towards food security and economy. Just as other cash crops, cocoa also generates income as well as offers direct or indirect employment to majority of people. Ghana as the second leading producer of cocoa beans has been earmarked as 2019 world's fastest growing economy by IMF in its World Economic Outlook. That notwithstanding, the key giants in cocoa business, Ghana, is lagging behind as far as the application of emerging technology such as blockchain is concern. This research examined farmers' awareness and the use of emerging technologies in cocoa supply chains to increase transparency and traceability. The main objective of this study was to determine the effect of blockchain application technology in cocoa bean food supply chain. In the process, the study evaluated the extent to which cocoa farmers are aware of the existence of emerging technologies and how blockchain technology contribute towards addressing unethical issues in cocoa production. To achieve these objectives, a secondary source of data was analysed from various related sources. Combination of both quantitative (questionnaire) and qualitative (interview) methods were used to investigate into blockchain technology application in CBFSC. Findings from the study established that farmers of cocoa beans were aware of emerging technologies. The research also found that blockchain technology is quite effective in cocoa beans food supply chains and has contributed positively in curbing rampant unethical activities in cocoa beans supply chain through ensuring transparency and traceability.