Eğitim çalışanlarının sendikalara ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
Determinations on views of educators related to their unions
  1. Tez No: 613683
  2. Yazar: MURAT SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERMİN METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, Örgütlenme, Kamu Sendikaları, Eğitim Sendikaları, Toplu iş sözleşmesi, Unions, Organization, Public unions, Unions at education field, Collective bargainin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Sendikalar üyelerinin; ücret, çalışma şartları, ekonomik ve sosyal pozisyonlarını geliştirme amacı güden kuruluşlardır. Bu araştırmada; sendikaların tanımına ve geçmişteki kazanımlarına uygun olarak, eğitim çalışanlarının günümüzdeki sendikalara ilişkin görüşleri ve beklentileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini 2018/2019 eğitim öğretim yılında İstanbul ilindeki resmi okullarda görev yapan öğretmen ve müdür yardımcıları oluşturmaktadır. Buna göre araştırmanın katılımcıları, eğitim iş kolunda faaliyet gösteren ve AÇSHB'nın 07.07.2018 tarihli resmi gazetede yayımlanan 2018 Temmuz istatistiklerine göre, üye sayıları en fazla olan Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen, Eğitim-İş sendikalarının İstanbul'daki üyeleri arasından seçilmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, katılımcılara araştırmacı tarafından geliştirilmiş yarı yapılandırılmış altı soru yöneltilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler; içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmada öne çıkan en önemli sonuçlardan birisi; eğitim iş kolundaki sendikaların ekonomik, sosyal ve özlük hakları konusunda ve eğitimin sorunlarının çözümü konusunda daha geniş kesimleri içine alacak ortak çalışmalar yapmaları önerilebilir. Diğer bir önemli sonuç ise; eğitim çalışanlarının sendikalara üye olmadan önce sendika tüzüklerini okumaları, sendikaların sendikal duruş, faaliyet, kazanım ve etkililiklerini öğrendikten sonra belirli bir sendikal bilinç üzerinden sendikalara üye olmaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Unions are the non- profit organizations of which aim is to develop their members' social and economic positions and their working conditions.On this research ; it has been trying to demonstrate teachers' expectations and views related to the unions in accordance with their descriptions and acquisitions. The population of this study has been formed with assistant principals and teachers working in state schools in İstanbul.For the research ; the participants -working in education sector - were selected among the unions whose number of members are remarkably higher than the others such as Eğitim-Bir-Sen,Türk Eğitim-Sen,Eğitim-Sen,Eğitim-İş (according to statistics in July 2018 by AÇSHB published in Official Newspaper of Turkish Republic) Quantitative research method has been used for the study.Six-semi-structured question developed by the researcher have been directed to the participantsThe data obtained from the study has been analysed with content analysis. One of the notable result of the report is those unions which are getting into the act of educational area have to work co-operatively for obstacles faced in education field. and should have effective communication with diversified NGOs about their members' socio- economical and personal rights . The other considerable outcome of the report is before becomig member of a union employees working at schools should read guideline of the union,.it is also better to be aware of its actions, acquisitions scope of unions.On taking all these factors into consideration An employee should become a member of a union.