Hastanemizde tedavi edilen sezaryen skar yeri gebeliklerinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of cesarean scar location pregnancies treated in our hospital
- Tez No: 613707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADIMAN KIYKAÇ ALTINBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen skar gebeliği, ektopik gebelik, tedavi yöntemleri, reprodüktif sonuçlar, Cesarean scar pregnancy, Ectopic pregnancy, treatment options, reproductive outcome
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Çalışmamızda Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sezaryen skar gebelik (SSG) tedavisi alan hastaların retrospektif değerlendirilmesi ve uygulanan tedavi yöntemlerinin başarı-komplikasyon oranları ile hastaların SSG sonrası fertilite durumlarının belirlenmesi hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kesitsel olgu çalışması olarak planlanan çalışmamıza SBÜ Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erken Gebelik Servisi'ne Ocak 2013 – Aralık 2018 tarihleri arasında başvuran bir veya birden fazla sezaryeni olup, sezaryen skar gebeliği tanısıyla yatan ve tedavi alan 62 hasta dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri, başvuru nedenleri, obstetrik öyküleri, hastane yatış süreleri, ultrasonografi bulguları, başlangıç ß-hCG değerleri, uygulanan tedaviler ve tedavilerin başarı oranı, oluşan komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 62 hastanın ortalama yaşı 33±5.7 olup, geçirilmiş sezaryen sayısı 2 (1-3) olarak tespit edildi. Son adet tarihine (SAT) göre tanı sırasındaki ortalama gebelik haftası 7 ± 1.9 hafta idi. SSG görülme oranı tüm doğumlarda 1/1516 iken, ektopik gebeliklerdeki SSG görülme oranı %5.7 olarak saptandı. Uygulanan tedavi yöntemleri Dilatasyon Küretaj (D/C), D/C + Foley kateter yerleştirilmesi, Metotreksat (MTX) + D/C, Multitoz MTX ve laparotomi olup oranları sırası ile %72.6, %11.3, %6.5, %6.5, %3.2 idi. D/C, D/C + Foley kateter yerleştirilmesi, MTX + D/C, Multidoz MTX ve laparotomi için, başarı oranları sırasıyla %95.6, %100, %50, %50, %100 iken; komplikasyon oranları sırasıyla %4.4, %28.6, %50, %50 ve %50 idi. En uzun hastane yatış süresi multidoz MTX uygulanan hastalarda gözlendi. Gebelik istemi olan 27 hastanın 24'ünde (%88.8) spontan gebelik elde edildi. SSG sonrasındaki gebeliğe kadar geçen ortalama süre 18 ± 11.2 ay idi. Sonuç: Artan sezaryen oranlarıyla birlikte SSG görülme sıklığı da ilerleyen dönemlerde sık karşımıza çıkacaktır. Bu hastaların takip süreçleri, tedavi seçimleri, sonraki reprodüktif sonuçlarının yakın takip gerektiren süreçler olduğu akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this retrospective study, we aimed to determine the most appropriate primary treatment method in cesarean scar pregnancy (CSP) by showing the success-complication rates of the treatment methods of CSP and patients' post-CSP fertility status in Etlik Zubeyde Hanim Gynecology Training and Research Hospital. Material and Method: Sixty-two patients admitted to University of Health Science Etlik Zübeyde Hanim Gynecology Training and Research Hospital Early Pregnancy Service between January 2013 and December 2018 with one or more cesarean section and diagnosed as cesarean scar pregnancy were included in the study. Demographic information of patients, admission reasons, obstetric history, hospitalization time, ultrasonographic findings, baseline ß-hCG values, treatments and success rate of the treatments and complications were recorded. Results: The median age of the 62 patients included in the study was 33 ± 5.7 years. Previous cesarean section number was 2 (1-3). The median gestational week was 7 ± 1.9 weeks according to the last menstrual period (LMP). While the incidence of CSP was 1/1516 in all births, the ratio of scar pregnancy to ectopic pregnancies was 5.7%. The treatment modalities were D / C, D / C + foley catheter insertion, MTX + D / C, Multidose MTX and laporotomy, and their rates were 72.6%, 11.3%, 6.5%, 6.5%, 3.2%, respectively. For D / C, D / C + Foley catheter insertion, MTX + D / C, Multitose MTX and laporotomy, success rates were 95.6%, 100%, 50%, 50%, 100%, respectively; complication rates were 4.4%, 28.6%, 50%, 50% and 50%, respectively. The longest hospitalization period was observed in patients who underwent multidose MTX. Spontaneous pregnancy was achieved in 24 (88.8%) of 27 patients who wanted pregnancy. The median duration time to pregnancy after CSP was 18 ± 11.2 months. Conclusion: With increasing cesarean rates, the incidence of SSG will be frequently encountered in the future. It should be kept in mind that follow-up processes, treatment choices and subsequent reproductive outcomes of these patients are processes requiring close follow-up.