The Representation of the Family in Anthony Neilson's Year of the Family, Mark Ravenhill's Handbag and Linda McLean's Strangers, Babies
Anthony Neilson'ın Year of the Family, Mark Ravenhill'in Handbag ve Linda McLean'in Strangers, Babies eserlerinde aile temsili
  1. Tez No: 613730
  2. Yazar: PINAR BOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SILA ŞENLEN GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Britanya tiyatrosu, aile, Anthony Neilson, Year of the Family, Mark Ravenhill, Handbag, Linda McLean, strangers, babies, BM Uluslararası Aile Yılı, aile ideolojisi, değişen aile yapıları, ailedeki istismar, çocuklarda suç davranışı, annelik, üretim teknolojileri, sosyal kontrol, devlet müdahalesi, tüketici kapitalizm, Contemporary British drama, family, Anthony Neilson, Year of the Family, Mark Ravenhill, Handbag, Linda McLean, strangers, babies, UN International Year of the Family, Ideology of Marriage and Family, changing family structures, child abuse, delinquency, social control, state intervention, consumer capitalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
1970'li yılların sonlarına doğru Britanya'da aile kurumu, demografik değişimler, kadın işgücündeki artış, toplumsal hareketler, kanunlardaki reformlar ve doğum kontrol hapları sebebiyle değişiklik göstermeye başlamıştır. 1979 yılından itibaren Britanya'da iktidardaki hükümetler, aile kurumundaki değişikliğin toplumsal düzeni bozmasından endişe ederek aile kurumunu kontrol etmeyi ve düzenlemeyi amaçlamıştır. 1990'larda ve 2000'lerde, insan üreme teknolojisindeki gelişmeler ve alternatif aile yapılarının ortaya çıkmasıyla aile kurumundaki değişiklikler daha belirgin hale gelmiştir. 1994 yılında Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan 'Uluslararası Aile Yılı', aile kurumundaki değişikliğin ve aile ile ilintili konuların söz konusu dönemde küresel boyutta siyasi bir gündem oluşturduğunun önemli bir göstergesidir. Öte yandan, ulusal düzeyde, Margaret Thatcher'ın ekonomik açıdan devlete bağlı olmayan aile kurumunu desteklemesi, John Major' ın“back to basics”(köklere dönüş) kampanyası, ve Tony Blaire' ın“Sure Start”(Sağlam Başlangıç) ve“New Deal for Lone Parents”(Tek Ebeveynli Aileler için Yeni Düzen) programları ile yasal düzeyde (School Standards and Framework Act 1998) ev-okul arası ilişkiler üzerine yaptığı reformlar, aile ideolojisinin, devlet tarafından kendi ekonomik amaçlarını gerçekleştirebilmek ve sosyal kontrolü sağlayabilmek için kullanıldığının göstergesidir. Bu bağlamda, bu tez, devletin ekonomik çıkarlarına hizmet eden ve toplumun gözetimini kolaylaştıran Britanya'nın aile politikalarına eleştirel bir yaklaşım sunar. Çağdaş Britanya tiyatrosunda aile temsiline odaklanan bu tez, öncelikle aile kavramını irdeler; Britanya'daki aile kurumu ve özellikle 1979-2007 yılları arasındaki hükümetlerin aile politikaları hakkında bilgi verir. Aileyi farklı yönleriyle ele alan Britanya'daki çağdaş tiyatro oyunları hakkında bir inceleme verdikten sonra Anthony Neilson'ın Year of the Family, Mark Ravenhill'ın Handbag and Linda McLean'in strangers and babies oyunlarının detaylı bir analizini yapar. Bu tezde, Anthony Neilson'ın Year of The Family oyunu, ilk olarak 1994 yılında kutlanan Uluslararası Aile Yılı, John Major'ın“köklere dönüş”kampanyası ve aile ideoloijsi bağlamında ele alınmaktadır. Mark Ravenhill'in Handbag oyunu, değişen aile yapılarının, eşcinsel ailelerin, anneliğin, üreme teknolojisindeki gelişmelerin ve tüketim toplumunun temsilleri açısından ve kuir çalışmaları çerçevesinde incelenmektedir. Linda McLean'in strangers, babies oyunu, ailedeki istismar ve çocuklarda suç davranışı arasındaki ilişki, sosyal kontrol yöntemi olarak aile kurumu ve aile ilişkilerine devlet müdahalesi açısından irdelenmektedir. Yukarıda adı geçen tiyatro oyunları, Britanya tarihinde aileyle ilgili büyük yankı uyandıran olayları ve aile kurumu üzerine yapılan dönemin tartışmalarını yansıtmaktadır. Bu tezde, bu oyunların, aile ilişkilerini tiyatro sahnesinde yansıtırken aileyi daha geniş bir çerçevede ele alarak devlet ve aile kurumu arasındaki ilişkileri yorumladığı savunulmaktadır. Tezin konusu olan oyunların, popüler aile ideolojisini, tüketici kapitalizmin aile üzerine etkisini, aile kurumu üzerindeki devlet gözetimini ve aile kurumuna devlet müdahalesini eleştirdiği öne sürülmektedir. Anthony Neilson'ın Year of the Family oyunu, Birleşmiş Milletler'in düzenlediği Uluslararası Aile Yılı tarafından desteklenen aile ideolojisinin, geleneksel aile yapıları dışında kalan bireylerin psikolojisinde derin yaralar bırakabileceğini tiyatro sahnesinde karakterlerin çaresizce 'sahte' bir aile yaratma çabalarını yansıtarak gösterir. Mark Ravenhill'in Handbag oyunu, aile yapısındaki değişikliklere rağmen, aile kurumunun halen sorunlu olduğunu göstermektedir. Oyundaki Victoria döneminde geçen olay örgüsü, Oscar Wilde'ın Importance of Being Earnest oyunundaki karakterlerin geçmişini yeniden yazarak aktarırken, çağdaş dönemde geçen olay örgüsü, homonormatif değerlerden etkilenmiş 'sözde' alternatif bir aileyi konu alır. İki olay örgüsünde de tüketici kapitalist düzenin olumsuz etkileri bebeklerin metalaştırılması üzerinden yansıtılır. Son olarak, Linda McLean'in strangers, babies oyunu, çocukluğunda işlediği suç Bulger olayını akıllara getiren bir kadını konu alarak ailedeki istismarın çocuklarda suç davranışının ortaya çıkmasındaki etkisini irdeler, ve profesyonel anlamda yetersizliği ve yargılayıcı tavrıyla Britanya tarihindeki olay yaratan devlet müdahalelerini anımsatan bir sosyal hizmet görevlisi karakteri ile aile kurumu üzerindeki devlet gözetimini eleştirir.
Özet (Çeviri)
Through the end of 1970s, British family institution had started to show alterations due to demographic changes, massive feminisation of workforce, social movements, legislative reforms and oral contraceptive pills. From 1979 onwards, fearing that social order would be disrupted due to the changing family institution, British governments aimed to control, discipline and regulate family institution. During the 1990s and 2000s, there were even more radical changes in the family institution owing to the developments in reproductive technologies and emergence of alternative family structures. The International Year of the Family (1994), an International observance initiated by United Nations, is indicative of the fact that family issues and changing family structures stirred up a global political interest in this period. At a national level, on the other hand, Margaret Thatcher's endorsement of family autonomy, John Major's 'back to basics' campaign, and Tony Blair's 'Sure Start' and 'New Deal for Lone Parents' programmes as well as reforms in home-school agreements in the School Standards and Framework Act of 1998 evince that the family ideology was used by the governments to attain their economic goals and to maintain social control. Within this context, this thesis takes a critical approach to British family-related policies which largely served for governments' economic interests and enabled surveillance of society. This thesis, focusing on the representation of the family in contemporary British drama, first explores the concept of the family and provides background information about British family institution and family-related policies introduced especially between 1979 and 2007. Then, it presents a survey of contemporary British plays that explore different aspects of the family, before continuing with a detailed examination of Anthony Neilson's Year of the Family, Mark Ravenhill's Handbag and Linda McLean's strangers and babies. Anthony Neilson's Year of the Family is analysed with regards to the first International Year of the Family (1994), John Major's government's 'back to basics', and the Ideology of Marriage and Family; Mark Ravenhill's Handbag is examined in relation to the changing family structures, same-sex families, motherhood, the developments in reproductive technologies, and consumerism by drawing upon queer studies; Linda McLean's strangers, babies is discussed in terms of the relationship between child abuse and delinquency, the family as a social control mechanism, state interventions in the family, and the politics of child protection. The abovementioned plays mirror the historically significant family-related incidents and contemporary debates on the family institution in Britain. In this thesis, it is argued that while dramatising domestic relationships, these plays also treat the family in a wider context in order to comment on the relationship between the family and the state. This thesis contends that these plays criticise the popular family ideology, the effect of consumer capitalism on the family, the surveillance of family relationships and the state intervention in the family. Anthony Neilson's Year of the Family displays that the family ideology supported by the UN International Year of the Family might inflict deep psychological wounds on the individuals who live outside traditional family structures by portraying the characters' desperate attempts to create a pseudo-family. Mark Ravenhill's Handbag shows that in spite of the changes in the family structure, the family sphere is still problematic. While the Victorian plot dramatises the antecedent action of Wilde's Importance of Being Earnest, the contemporary plot deals with a 'supposedly' alternative family that is heavily influenced by homonormative and domestinormative practices. In these plots, the adverse effect of the consumer capitalist system is reflected through the commoditisation of the babies in both eras. Lastly, Linda McLean's strangers, babies explores the effect of parental abuse on the emergence of delinquency in children by dramatising once-a-delinquent woman whose childhood crime bears similarity to the infamous Bulger incident and criticises the surveillance of the family by portraying a social worker whose incompetency and judgemental attitudes reflect the notorious state interventions in British history.