Victims as victimizers in in-yer-face theatre: Sarah Kane's Blasted, Anthony Neilson's Normal and Martin McDonagh's The Pillowman
In-yer-face tiyatrosunun şiddet mağduru zorbaları: Sarah Kane'in Blasted, Anthony Neilson'un Normal ve Martin McDonagh'ın Yastık Adam adlı oyunları
- Tez No: 734039
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN TUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mağduriyet, Şiddet, İstismar, Çağdaş İngiliz Tiyatrosu, Toplum Eleştirisi, Victimization, Violence, Abuse, Contemporary British Drama, Social Criticism
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Toplumun yarattığı zorbalar ve kurbanları arasındaki ilişki edebiyat tarihi boyunca birçok eserde ve tiyatro oyununda ele alınmış olsa da ilk kez doksanlı yıllarda İngiltere'de ortaya çıkan in-yer-face (suratına-suratına) tiyatrosu ile birlikte şok edici bir gerçeklikle sahnelenmiştir. In-yer-face tiyatro akımının şiddeti sahnelemedeki tartışma yaratan üslubu birçok çalışmada ele alınsa da bu kavramın sosyal bir eleştiri bağlamında toplumun yarattığı zorbalar ve kurbanları arasındaki ilişki ile olan bağlantısı üzerine yazılan çok fazla çalışma yoktur. Bu yüzden bu tez, Sarah Kane'in Blasted, Anthony Neilson'un Normal ve Martin McDonagh'ın Yastık Adam adlı oyunlarında toplumun kendileri de şiddet ve istismar kurbanı olan bireyleri birer zorbaya dönüştürmedeki rolünü mağduriyet, şiddet ve güç kavramları bağlamında kapsamlı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Doksanlı yıllarda şiddetin giderek yaygınlaşması, materyalizme dayanan politikalar, toplumda giderek artan duyarsızlık ve adaletsizlik şiddetin tiyatro sahnesinde ele alınış biçimini de etkilemiştir. Bu yüzden İngiltere'de bir grup tiyatro yazarı, toplumu saran bu şiddete karşı farkındalık oluşturmak amacı ile şiddeti, istismarı, tecavüzü, işkenceyi rahatsız edici bir gerçeklikle sahneye koymuşlardır. In-yer-face tiyatro akımı temsilcilerinin eserlerinde şiddeti ele alış biçimi ayrı ayrı birçok kez incelenmesine rağmen bu tez yukarıda bahsi geçen oyunlarda sergilenen şiddetin kaynağına inerek, oyunlardaki mağdur karakterlerin benzer bir şekilde birer zorbaya dönüşüm süreçlerini toplumdaki kayıtsızlık, adaletsizlik ve istismar üzerinden tek bir çatı altında kapsamlı bir şekilde ele almayı amaçlamaktadır. Bunu yaparken de Nietzsche'nin güç felsefesinden, Foucault'un güç kavramı üzerine yaptığı yorumlardan ve Albert Bandura'nın Sosyal Öğrenme Kuramından yararlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to question the role of society in transforming individuals into villains through the analysis of victimization as a concept in Sarah Kane's Blasted, Anthony Neilson's Normal. and Martin McDonagh's The Pillowman. Although the relationship between the villains created by society and their victims has been represented in drama and other literary genres throughout history, it was not staged in such a blatant and shocking way until the emergence of in-yer-face theatre that dominated the British Stage during the last decade of the twentieth century. Since the playwrights' exertion to raise awareness against the violence encapsulating humanity by shaking the audience with the representation of the extremities in such a realistic way is laudable, this study examines the above-mentioned plays in terms of victimization. With the brief explanation of the socio-cultural and political changes that created a basis for the emergence of in-yer-face theatre, this thesis will put emphasis on how the excess of violence dominating humanity with wars and hatred and abuse is represented and criticized by Kane, Neilson, and McDonagh in their selected plays. The common aim of the plays, which deal with the theme of victimization in the context of war, society, and the family, is to pay attention to the extent of violence surrounding humanity. While analyzing the concept of victimization in the selected plays, Friedrich Nietzsche's philosophy of power, Foucault's stance on power, and Albert Bandura's social learning theory have been applied. This thesis that deals with society's role in creating perpetrators will draw to a close by comparing the outcomes of the analyses of the plays in terms of victimization, child abuse, torture, violence, power struggles, domination, indifference, and injustice of society.