Finansal kiralama sözleşmesinde satış ve geri kiralama yöntemi
The sale and lease back method in leasing contract
  1. Tez No: 613735
  2. Yazar: HALİT KABAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Satış ve Geri Kiralama Yöntemi, Sözleşme, Türk Borçlar Hukuku, Türk Vergi Hukuku, Financial Leasing, Sale and Lease Back Procedure, Contract, Turkish Law of Obligations, Turkish Tax Law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Globalleşen dünyada yatırımcılar, gelişen teknolojiye uygun yatırımlar yaparak karlılık gösterme eğilimi göstermektedirler. İşbu yatırımları dış kaynaklardan karşılamakta zorlanan yatırımcılar için Kanun Koyucu tarafından yeni bir finansman yönteminin geliştirilmesi zarureti hasıl olmuştur. Gerçekten de yatırımcılara kendi öz kaynaklarından likidite ihtiyacını giderme fırsatı sunan satış ve geri kiralama yöntemi, hem ilgili işletme hem finansal kiralama şirketi hem de ülke ekonomisi açısından pek çok avantaj ihtiva etmektedir. 3226 sayılı mülga kanun döneminde pek çok tartışmaya sebebiyet veren Yüksek Yargı kararları ile mülga kanun döneminde bu yöntemin kullanılmasının önü kesilmiş olsa da satış ve geri kiralama yöntem 21.11.2012 tarihli ve 6361 sayılı 'Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu' ile açıkça düzenleme alanı bulmuş ve mülga kanun dönemindeki pek çok doktrinsel tartışmanın da önüne geçilmiştir. İşbu çalışmanın birinci bölümünde, satış ve geri kiralama yönteminin daha iyi anlaşılabilmesi için genel olarak sözleşme konusu malın kiracının gösterdiği sözleşme dışı üçüncü kişiden temin edildiği klasik anlamdaki finansal kiralama sözleşmesine değinilmiştir. Çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümünde ise satış ve geri kiralama yöntemi, işbu yöntem kapsamında kurulan sözleşmelerin taraflarının hakları ve yükümlülükleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Son olarak ise işbu çalışmanın dördüncü bölümünde ise satış ve geri kiralama yönteminin çeşitli açılardan ve özellikle vergi hukuku açısından avantaj ve dezavantajları belirtilmek suretiyle genel anlamda satış ve geri kiralama yöntemi ile klasik anlamdaki finansal kiralama sözleşmesi arasındaki farklara değinilmiş ve bu kapsamda önemli sorunlara çözüm getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In a globalizing world, investors tend to show profitability by making investments in line with developing technology. For investors who find it difficult to meet these investments from outside sources, a new financing method has been developed by the Legislator. Indeed, the sale and lease back method, which offers investors the opportunity to meet their own liquidity needs from their own resources, has many advantages for both the concerning firm (lessee), lessor and the national economy. Although the use of this method was prevented by the High Judicial Decisions, which caused many discussions during the abolished law no. 3226, the sale and lease back method was clearly regulated by the ' Leasing, Factoring and Financing Companies Law' dated 21.11.2012 and numbered 6361. and many doctrinal debates during the abolished law were precluded. In the first part of this study, in order to understand better the sale and leaseback method, the financial leasing agreement in which the contracted goods are obtained from the third party other than the contract shown by the lessee is mentioned. In the second and third parts of the study, the sale and lease back method, rights and obligations of the parties of the contracts established under this method are examined in detail. Finally, in the fourth part of this study, the advantages and disadvantages of sale and lease back method in termsof tax law, and in particular, the differences between the sale and lease back method and the classical leasing contract are discussed and important problems are tried to be solved in this context.