Farklı tekstürlere sahip topraklarda biyokömürün buğday (Triticum aestivum L.) bitkisinin rizosfer bölgesindeki mikrobiyal aktiviteye olan etkisi
The impact of biocoal on microbial activity in the rhizosphere region of wheat plant in soils with various textures
- Tez No: 613745
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA IRMAK YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Besin Elementi, Biyokömür, Buğday, Triticum Aestivum L, Organik Atık, Toprak Enzimleri, Biochar, Nutrition Element, Organic Waste, Soil Enzymes, Wheat, Triticum aestivum L
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma ile günümüzde ısınma amaçlı ve mobilyacılıkta dolgu malzemesi olarak kullanılan fındıkkabuğu, bir organik materyal olan biyokömüre dönüştürülerek farklı topraklardaki özellikle rizosfer bölgesindeki mikrobiyal aktiviteye olan etkinliğinin araştırılmıştır. Yapılan bu çalışmada biyokömür dışında geniş olan C/N oranını düşürmek için farklı oranlarda NH4(NO3)2 gübresi de uygulanarak, toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri ve bazı besin maddesi içeriği üzerinde ne gibi düzenleyici etkiler meydana getirdiği karşılaştırılarak incelenmiştir. Isınma ve mobilya hammaddesi olarak kullanılan fındık kabuğundan biyokömür üretilerek toprak düzenleyicisi olarak kullanımına ait çalışmaların yapılmamış olması sebebiyle, bu çalışma ile elde edilen bulgularla bilimsel veriler ortaya konulacak, ayrıca kullanılabilecek oran ve ortamlar belirlenmiş, diğer organik madde kaynaklarıyla da karşılaştırma yapma olanağı sağlanmıştır. Özellikle Karadeniz Bölgesinde tarımsal bir atık haline gelmiş fındıkkabuğundan elde edilecek biyokömürün yine bir tarımsal girdi haline getirilerek tarım topraklarına faydası ortaya konulmuştur. Sera koşullarında yürütülecek olan bu çalışma ile kumlu killi-tın ve kumlu-tınlı farklı tekstüre sahip iki farklı toprağa ilave edilecek biyokömür ve NH4(NO3)2 gübresinin Buğday; Triticum aestivum L. bitkisinin rizosfer bölgesindeki biyolojik özellikler mikrobiyal biomass, CO2-üretimi, Üreaz, Asit fosfataz ve alkalin fosfataz aktiviteleri üzerine etkisi sera denemesi ile araştırılmıştır. Denemede bitkisel materyal olarak Buğday; Triticum aestivum L. bitkisinin Altınbaşak çeşidi kullanılmıştır. Saksı denemesinde 2 farklı tekstür, 3 farklı doz NH4(NO3)2 gübresi, 3 farklı doz fındık kabuğundan üretilmiş biyokömür kullanılarak 3 tekrarlı olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada geniş C/N oranına sahip biokömürün farklı dozlarda uygulaması ile geniş C/N oranı daraltılarak toprak enzimleri, karbon mineralizasyonu, mikrobiyal biomas ve diğer toprak özellikleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to convert nutshell, which is used for heating and as a filling material in furniture business, into biocoal, which is an organic material, and investigate its impact on microbial activity in various soils especially in the rhizosphere region. In this study, it will be compared and investigated what kind of regulatory impacts biocoal creates on physical, chemical and biological features of soils and contents of some nutrients by implementing NH4(NO3)2 fertilizer in different rates to lower the C/N ratio which is broad outside biocoal. As there are no studies on producing biocoal from nutshell, which is used as heating and furniture raw material, and using it as soil regulator, scientific data will be presented with the results to be obtained from this study and the rates and environments that can be used will be identified and it will be possible to make comparison with other organic substance sources. By turning biocoal to be obtained from nutshell, which has become an agricultural waste especially in the Black Sea Region, into another agricultural input, its benefit to the agricultural soils will be presented. With this study to be carried out in greenhouse conditions, the impact of biocoal and NH4(NO3)2 fertilizer to be added to two different types of soils with sand clay loam and sand loam textures on biological features microbial biomass, CO2 generation, urease, acid phosphatase and alkaline phosphatase activities in the rhizosphere region of Wheat; Triticum aestivum L. plant will be investigated with greenhouse trial. In the trial, Goldenrod type of Wheat; Triticum aestivum L. plant will be used as herbal material. The pot trial will be repeated 3 times using 2 different textures, 3 different dozes of NH4(NO3)2 fertilizer and biocoal produced from 4 different dozes of nutshell. This study aims to narrow down broad C/N ratio by implementing biocoal with broad C/N ratio in different dozes and investigate its relationship with soil enzymes, carbon mineralization, microbial biomass and other soil features.