İŞKUR'un düzenlediği mesleki eğitim programlarının etkinliği: Bursa örneği
The effectiveness of vocational training programs organized by ISKUR: The case of Bursa
- Tez No: 613904
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM IŞIĞIÇOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Aktif Emek Piyasası Politikaları, Mesleki Eğitim Programları, İŞKUR, İşsizlik, Bursa, Active Labour Market Policies, Vocational Training, İSKUR, Unemployment, Bursa
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İşsizliğin boyutları ülkelerin gelişmişlik düzeylerine, içinde bulundukları ekonomik koşullara, emek piyasasının yapısına göre farklılık gösterse de, işsizlik her zaman en önemli sorunların başında gelmiştir. Ülkemizde işsizliğin giderek arttığı ve kronikleştiği son yıllarda, istihdamı korumaya yönelik uygulanan aktif emek piyasası politikalarının da önemi artmıştır. Aktif emek piyasası politikalarının en önemli ayağı olan mesleki eğitim programları sadece işsizlerin değil çalışma hayatındaki bireylerin de eğitimine ve gelişimine katkı sağlamaktadır. Bireylerin istihdam edilebilirliğini arttırmakta, işe dönüşlerini kolaylaştırarak işsizlikle mücadele etmelerine yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada işsizlikle mücadelede uygulanan aktif emek piyasası politikalarından mesleki eğitim programları incelenmiş, Bursa Çalışma ve İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitim programları analiz edilmiştir. Yıllar içerisinde düzenlenen mesleki eğitim programlarının istihdama katkısı, Bursa'nın emek piyasasının yapısı ve ihtiyaçları doğrultusunda yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the dimensions of unemployment vary according to countries' development level, economic conditions and structures of their labour market, it has been one of the most significant problems in all countries. In recent years, as unemployment increased and became chronic in our country, active labour market policies aimed at protecting employment gained more importance. Vocational training programs, which are the most significant instruments of active labour market policies, contribute to education and development of both unemployed and employed people. These programs increase their emloyability and help them fight against unemployment by making their return to work easier. In this study, vocational training programs as an instrument of active labour market policies in fighting against unemployment and vocational training programs organized by Bursa Labour and İSKUR Provincial Directorate were analyzed. Contribution of vocational training programs to the employment over the years was interpreted in accordance with the structure and the needs of the labour market in Bursa.