Gaziantep'te üst orta sınıf kadınların tüketim pratikleri ve yeni muhafazakâr kimlik
The consumption practices of upper middle class women living in Gaziantep and neo-conservative identity
- Tez No: 613956
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF EKİN AKŞİT VURAL, DOÇ. DR. PINAR MELİS YELSALI PARMAKSIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, muhafazakârlık, sınıf, toplumsal cinsiyet, Gaziantep, Identity, conservatism, class, gender, Gaziantep
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 422
Özet
Bu çalışma, Gaziantep'te yaşayan üst orta sınıf muhafazakâr kadınların, tüketim pratiklerine odaklanır. Bu pratiklerin, bu kadınların, muhafazakâr kimliklerini kurarken, nasıl bir rol oynadığı, muhafazakâr kimliklerini ve muhafazakârlık ile olan ilişkilerini ne şekilde etkilediği anlaşılmaya çalışılır. Bunun yanı sıra, bu kadınların, tüketim ile olan ve dönüşen ilişkilerinin, hayatlarına, toplumsal ve aile içindeki konumlarına ve ilişkilerine yansımaları da sorgulanır. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde, muhafazakârlığın, tarihsel gelişimi, onunla ilişkilendirilen ilkeler/özellikler, onun çeşitli dönemlerde ve bağlamlarda aldığı görünümler ve ekonomi başta olmak üzere, pek çok alanla olan ilişkisi üzerinde durulur. Bu bölümde, muhafazakârlık tarihselleştirilerek, özellikle de 1980'ler ile birlikte, hem dünyada hem de Türkiye'de yeni sağ ve neo-liberalizm ile ilişkili bir muhafazakârlıktan bahsedilir. Ancak bu muhafazakârlık, Türkiye'de 1980'lerde belirginleşmeye başlasa da, 2000'li yıllar ile birlikte, asıl dönemini yaşadığı öne sürülür. İkinci bölümde ise, ilk olarak, tüketim ve yaşam tarzlarının, kimlik ve sınıf ile ilişkisi incelenir, ardından, klasik ve çağdaş sınıf teorileri ele alınırken, bu teorilerde ve sınıf analizlerinde kadınların yeri sorgulanır ve kadınların sınıfı ile ilgili tartışmalara yer verilir. Yine bu bölümde, Türkiye'de sınıflar üzerine konuşulurken, özellikle de 2000'li yıllar ile birlikte, üst ve orta sınıflar içinde, muhafazakârlık ile ilişkilendirilen fraksiyonların genişlediği veya yükselişe geçtiği dile getirilir ve bu fraksiyonların, tüketim tercihlerini, beğenilerini ve yaşam tarzlarını nelerin etkilediği tartışılır. Son bölümde ise, üst orta sınıf muhafazakâr kadınlarla gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler ve odak grup görüşmeleri üzerinden, bu kadınların tüketimleri aracılığıyla, sınıf ile ilişkilerinin dönüşümü ve bu dönüşümün onların hayatları ve kimlikleri üzerindeki etkileri, Gaziantep bağlamında tartışılır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the consumption practices of upper-middle class, conservative women living in Gaziantep. It tries to understand what kind of a role these practices play in establishing their conservative identities and how it affects their conservative identities and relationship with conservatism. In addition, the reflections of the transforming relationship of these women with consumption on their lives, their status and relations in the society and the family are also discussed. In the first part of this study consisting of three sections, the historical development of conservatism, the principles/characteristics associated with it, its form in various eras and contexts and its relation with various fields especially the field of economy are discussed. In this part, conservatism is historicized and a conservatism was/is associated with the newright and neo-liberalism both in the world and in Turkey as of the 1980s has been emphasized. Even though this conservatism started to become evident in 1980s in Turkey, it has been argued that it experienced its actual era in the 2000s. In the second part, initially the relationship of consumption and life styles with identity and class is examined. Then while classical and contemporary class theories are addressed, the place of women in these theories and class analyses is questioned. There are discussions about the class of women. Moreover, classes in Turkey have been stated in this part of the study and it has been noted that especially with the 2000's, fractions associated with conservatism expanded or started to rise and the elements affecting the consumption choices, likes and life styles of these fractions are discussed. In the last part, the transformation of the classes and relationships of these women through their consumptions and the effects of this transformation on their lives and identities are discussed within the context of Gaziantep on the basis of detailed and focus group interviews made with upper middle class conservative women.