Fikri Mülkiyet Hukukunda bilgisayar programlarının korunması
Protection of computer programs in Intellectual Property Law
- Tez No: 613955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRULLAH KERVANKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Programları, Fikri Hak, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Computer Programs, Intellectual Property Rights, Intellectual and Artistic Works Law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bilgisayar programları bilişim çağında insan hayatının ayrılmaz parçalarından birisidir. Bununla beraber bilgisayar programları ciddi emek isteyen fikri çalışmaların ürünleridir. Bu sebepten tüm dünyada fikri mülkiyet hukukunun önemli bir konusu haline gelmiştir. Türk hukukunda da 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korumaya değer bir eser olarak kabul edilmektedirler. Bu çalışmada öncelikle bilgisayar programlarının hukuken korunmasına ilişkin esaslar incelenmiştir. Takip eden bölümde bilgisayar programlarının fikri hak niteliği ayrıntılı şekilde ele alınmıştır. Sonuncu bölümde ise bilgisayar programları üzerindeki fikri hakların ihlali durumunda açılabilecek davalar ve uygulanabilecek yaptırımlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Computer programs are an integral part of human life in the age of informatics. However, computer programs are the products of intellectual studies that require serious labor. For this reason, it has become an important subject of intellectual property law all over the world. In Turkish law, they are accepted as a work worthy of protection within the scope of Law No. 5846 on Intellectual and Artistic Works. In this study, firstly, the principles regarding the legal protection of computer programs are examined. In the following section, the intellectual property of computer programs is discussed in detail. In the last section, lawsuits and sanctions that may be opened in case of infringement of intellectual rights on computer programs are examined.