Madde bağımlılığı tedavi sürecinde aile işlevselliğinin rolünün incelenmesi
The role of family functionanlity in substance abuse treatment process
  1. Tez No: 613965
  2. Yazar: MUHİTTİN DAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL HAKKI TOMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Bağımlılığı, Aile İşlevselliği, Tedavi Süreci, Substance Addiction, Family Functionality, Treatment Process
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma madde bağımlılığı tedavi sürecinde aile işlevselliğinin rolünü derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, bu nitel araştırma bilenen bir olguyu derinlemesine incelemek için tasarlandı ve yürütüldü. Araştırma verileri madde bağımlılığı tedavisinde başarı sağlamış dört ergen ve bunların ebeveynlerinden, görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma kapsamında verilerin toplanmasında uzman görüşü yardımıyla hazırlanan aile ve çocuk görüşme formları kullanılmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA nitel araştırma programı ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak madde bağımlılığı tedavi sürecinde aile işlevselliğinin alt boyutlarından aile-içi iletişim, aile-içi destek, aile içi sınırlar, aile içi ritüeller, aile içi roller ve aile içi bağlanma ve güven boyutları ile kapsamlı olarak ele alınmıştır. Ergenlerin madde bağımlılığı tedavi sürecinde başarılı olmalarını sağlayan en önemli aile işlevsellik boyutunun“Bağlanma-Güven”olduğu belirlenmiştir. Bu boyutu sırayla“Aile-içi iletişim”ve“Aile-içi destek”alt boyutları takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the role of family functioning in the substance abuse treatment process. For this purpose, this qualitative study was designed and conducted thoroughly examine a known phenomenon. In this context, data collection forms for the family and child were prepared under the supervision of expert opinion. The research data were obtained by interview method from four adolescents who were successful in substance abuse treatment and their parents. The data were analyzed with MAXQDA qualitative research software. The role family functioning during the substance abuse treatment process was discussed extensively with all its sub-dimensions including in-family communication, in-family support, family boundaries, family rituals, roles in the family, family attachment and trust dimensions. We found that the“Attachment-Trust”dimension was the most important family functioning sub-dimension in the success during the substance abuse treatment process. This was followed by the sub-dimensions of“In-family communication”and“In-family supports”, respectively.