Cinsel saldırı suçunun eşe karşı işlenmesi hali: Evlilik içi tecavüz
The crime of sexual assault that committed against the spouse: Marital rape
  1. Tez No: 614002
  2. Yazar: DUYGU ÖZGÜR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ARDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, aile içi şiddet, cinsel saldırı, evlilik içi tecavüz, Violence, domestic violence, sexual assault, marital rape
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Cinsel saldırı suçunun eşe karşı işlenmesi hali, haziran ayı 2005 yılında Türk Ceza Kanunu'na girmiş, kapsamı belirlenmiştir. Ancak söz konusu suçun görünürlüğünün yok denecek kadar az olduğu bilinmektedir. Türkiye'de özellikle son dönemde kadına yönelik şiddetin görünür hale gelmesi için çok sayıda şiddet- hane içi şiddet araştırması yapıldığı görülmekte, ancak söz konusu araştırmalarda gerek inanç gerek kültür gerekse toplumsal baskılar nedeniyle kadınların cinsel şiddeti ifade etmekte (diğer şiddet türlerine kıyasla) daha çok zorlandıkları belirtilmektedir. Bu nedenle evlilik içi tecavüze ilişkin sayısal verilere ulaşmakta güçlük çekilmektedir. Evlilik içi tecavüze maruz kalan kadınların adli makamlara yaptığı başvuru sayısının azlığı da suçun niceliksel görünürlüğünü azaltmaktadır. Bu çalışmada kadınların evlilik içi tecavüz suçuna ilişkin şikâyet mekanizmalarını etkin kullanmamalarının arka planında yatan sebeplerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu nedenle öncelikle kadınların bu suça ilişkin adli makamlara yaptığı başvurusu sayısına ilişkin nicel verilere ulaşılmaya çalışılmış, daha sonra ise nitel araştırma yöntemine geçilerek, derinlemesine görüşmelerle evlilik içi tecavüz suçuna maruz kalan kadınların adli makamlara başvurmamasının ardındaki sebepler araştırılmıştır. Böylelikle evlilik içi tecavüz suçunun görünürlüğüne katkıda bulunmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The sexual assault committed against the spouse had been fallen under the Turkish Criminal Code in June 2005 and its scope has been specified accordingly. However, it is known that mentioned crime had a little visibility. Especially in the last period of time in Turkey, too many violence/domestic violence investigations have been made to bring out violence against women. However, these investigations also show that it is too hard for the women to talk about the sexual violence (compare with other forms of violence) against themselves because of the facts such as faith, culture and social pressures. Therefore, it is difficult to access the numerical data related to the marital. The scarcity of the number of applications to the judicial authorities of women who have been subjected to marital rape also reduces the quantitative visibility of the crime. In this study, it was aimed to investigate the reasons behind the inefficient use of grievance mechanisms by women regarding crime of marital rape. For this reason, firstly quantitative data about the number of applications to judicial authorities related to this crime, is tried to be reached, and then the qualitative research method had been applied and the reasons behind preventing women who were exposed to marital rape crimes, to apply to judicial authorities were investigated with in-depth interview. In this way, it was aimed to contribute to the visibility of the marital rape crime.