Akut aralıklı hipoksi sonrasında beyin sapı ve omurilik üzerinde bulunan 5-hidroksitriptamin 7 ve adenozin 2a reseptör alt tiplerinin karşılaştırılması
Comparison of 5-hydroxytryptamine 7 and adenosine 2a subtypes on brain stem and spinal cord after the exposed to accute intermittent hypoxia
  1. Tez No: 614023
  2. Yazar: ÇAĞLAR KARAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU HANIM YAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Aralıklı Hipoksi (AAH), Uzun süreli fasilitasyon (LTF), Frenik uzun süreli fasilitasyon (pLTF), Çapraz cevap inhibisyonu, Acute Intermittent Hypoxia (AIH), Long Time Facilitation (LTF), Phrenic Long Time Facilitation(pLTF), Crosstalk İnhibition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Aralıklı hipoksi sonrasında, motor çıktı cevabının artışı olarak bilinen frenik uzun süreli fasilitasyon (pLTF) ortaya çıkmaktadır. pLTF serotonin'e karşı adenozin aktivasyonuna bağlı olarak farklı yollarla ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmada şiddeti değiştirilerek uygulanan akut aralıklı hipoksi sonrasında çapraz cevap inhibasyonu ile çalışan 5-HT7 ve A2A reseptörlerinin alt tiplerinin aktivasyonunu karşılaştırmak amaçlanmıştır. Bu çalışmada, 30 adet Sprague Dawley cinsi erişkin erkek sıçanlar kullanıldı. Denekler Normaksi (Nx) (n:10), akut aralıklı hipoksi orta şiddetli (mAIH) (n:10), akut aralıklı hipoksi şiddetli (sAIH) (n:10) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Normaksi grubu doku eksizyonu yapılana kadar normaksik koşullarda tutuldu. Hipoksi grupları ise bir gün tekrarlı orta şiddetli (FiO2:0.07) ve şiddetli (FiO2: 0.05) hipoksik epizodlara maruz bırakıldı. Ventilasyon, frekans ve tidal volüm ölçümleri için tüm vücut pletismografi cihazı kullanıldı. Deney sonrasında beyin sapı ve spinal kord'ta A2A ve 5-HT7 reseptör aktivasyonları immunofloresan boyama kullanılarak incelendi. Beyin Sapı ve omurilikte yapılan incelemelerde A2A ekspresyonunun hipoksinin şiddetine bağlı lineer artış gösterdi. 5-HT7 ekspresyonu ise orta şiddetli hipokside belirgin artış göstermesine rağmen şiddetli hipokside ekspresyonu azalmıştır. Sonuç olarak bu hücresel mekanizmaların etkileşimlerini öğrenmek, solunumsal hastalıkların teröpatik yaklaşımına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
After exposed to acute intermittent hypoxia, motor outputs increases that known as long time fasilitation. pLTF elicts either spinal serotonin or spinal adenosine A2A receptor activation. These patways are serotonin dependent pathway(Q) and adenosine dependent (S) pathways. There is a cross talk inhibation between Q and S pathways. pLTF can be distinguished by different ways in their dependence on serotonin pathway versus adenosine pathway. This study aim that compare 5-HT7 ve A2A receptor subtypes activation. İn this study, 30 adult Sprague Dawley male rats were used. The groups were divided three groups as following: Normaxia (Nx) (n:10), moderate acute intermittent hypoxia (mAIH) (n:10), severe acute intermittent hypoxia (sAIH) (n:10). Normaxia group kept in normaxic codition until brain stem and spinal cord tissues took out. The other hypoxia groups exposed to moderate (FiO2:0.07) and severe (FiO2:0.05) intermittent hypoxia for a day. To measure ventilation, breathing frequency and tidal volume, we used whole body pletismography (WBP). At the end of the experiment, 5-HT7 and A2A receptor subtypes were examined in brain stem and spinal cord tissue by using immunofluorescence methods. During this experiment, A2A expression linearly increased due to severity of hypoxia. 5-HT7 expression increased significantly in modarete hypoxia but expression decreased in severe hypoxia. As a result, understanding these celular mechanisms will contribute to the treatment of ventilatory disease.