Atlarda giardia intestinalis'in moleküler prevalansı ve genotiplendirilmesi
Molecular prevalence and genotyping of giardia intestinalis in horses
- Tez No: 614025
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZUHAL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Giardia intestinalis, moleküler prevalans, filogenetik karakterizasyon, Kayseri, Giardia intestinalis, molecular prevalence, phylogenetic characterization, horse, Kayseri
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Kayseri yöresinde atlarda Giardia intestinalis'in moleküler prevalansının ve genotiplerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 2018 yılının Mart-Haziran ayları arasında Kayseri'nin farklı bölgelerindeki çiftliklerde farklı yaş ve cinsiyette toplam 150 arap atından tekniğine uygun olarak dışkı örnekleri toplanmış ve genomik DNA (gDNA) izolasyonları yapılmıştır. gDNA izolatları G. intestinalis'in identifikasyonu amacıyla β-giardin gen bölgesini amplifiye eden spesifik primerlerle Nested PCR analizine tabii tutulmuştur. Nested PCR analizleri ile incelenen örneklerin 25'i (%16,6) G. intestinalis yönünden pozitif belirlenmiştir. Pozitif belirlenen 25 izolat genotiplendirme ve filogenetik analizler için sekanslanmıştır. Sekans analizleri sonucu izolatların hepsi aynı haplotipte bulunmuş ve ERUhrGin olarak isimlendirilmiştir. Filogenetik analizler ile çalışmada karakterize edilen ERUhrGin izolatlarının zoonotik özellik gösteren genotip A da bulundukları belirlenmiş ve ilgili gen bölgesine göre genotip A'da bulunan çeşitli ülkelerden farklı konaklardan bildirilmiş izolatlarla birlikte cluster oluşturmuştur. Sonuç olarak bu çalışma ile Türkiye'de ilk kez atlarda G. intestinalis'in moleküler prevalansı ve genetik karakterizasyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the molecular prevalence and genotypes of G. intestinalis in horses from Kayseri province. A total of 150 stool specimens from Arabian horses in different age and gender were collected with suitable technique from the farms located in different regions of Kayseri in March-June 2018 and genomic DNA (gDNA) isolations were utilized. In order to identify G. intestinalis gDNA isolates were processed by Nested PCR amplifying β-giardin gene regions. 25 (16.6%) out of totally examined samples were found as positive for G. intestinalis with Nested PCR analyses. β-giardin region of the 25 G. intestinalis positive isolates were sequenced in order to genotyping and phylogenetic analyzes. As a result of the sequence analyses one genotypes were determined and named as ERUhrGin. Phylogenetic analysis revealed that the genotypes characterized in the study were belonging to the genotype A, the assemblage regarded as zoonotic. ERUhrGin genotypes were clustured with isolates reported from different hosts from various countries in the genotype A. In conclusion, the first molecular prevalence and genotypes of G. intestinalis in horses from Kayseri province were determined with this study.