Sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya içeriklerinde gönüllülük faaliyetlerinin değerlendirilmesi: Deniztemiz Derneği örneği
The evaluation of the volunteerism activities of the non-governmental organizations in social media contents: Deniztemiz Association
  1. Tez No: 614048
  2. Yazar: BAHADIR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİMECE KARADOĞAN DORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Relations, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşu, Sosyal Medya, Turmepa, Tema, Facebook, Non Profit Organizations, Social Media, Turmepa, Tema, Facebook
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sivil toplum kuruluşlarının günümüzde küreselleşme etkisiyle ve buna paralel gelişen bilişim teknolojilerinin sağladığı imkanlarla etkinliği gün geçtikçe daha da artış göstermektedir. İletişim, sivil toplum kuruluşlarının ayakta kalabilmeleri ve sürdürülebilir nitelikte faaliyetler yürütebilmeleri için temel şarttır. Sivil toplum kuruluşlarının hedeflerini gerçekleştirmede sahip oldukları kısıtlı imkanlar göz önüne alındığında sosyal medyanın bu konuda ciddi olanaklar sağladığı söylenebilmektedir. Sosyal medya devamlı güncellenen, çoklu kullanıma imkan veren, sanal paylaşım yapmaya müsait bir mecra olarak tüm iletişim mecraları içinde en nitelikli olanıdır. Ayrıca STK'lar amaç ve hedefleri doğrultusundaki çalışmaları için gönüllülere, savunuculuk yapmak için medyaya, maddi kaynak oluşturabilmek için de bağışlara gereksinim duymaktadırlar. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşları kar amacı gütmeyecek bir mantık ve gönüllülük temelinde inşa edilmiş kurumlar olarak bunu tüm hedef kitlerleri ile kurdukları iletişimde göstermeye gayret etmelidirler. Sivil toplum kuruluşlarının amaçlarını gerçekleştirebilmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ihtiyaç duydukları en önemli kaynaklardan biri de gönüllülerin destekleridir. Gönüllüler STK'ların sahip oldukları sınırlı kaynakları içinde en önde gelen unsurlardır. Bu çalışmada sivil toplum kuruluşlarının sosyal medya içeriklerindeki gönüllülük faaliyetleri değerlendirilerek bu noktada ne derece etkili çalışmalar yapıldığını ortaya çıkarmak amacıyla DenizTemiz Derneği TURMEPA Facebook hesabı ile TEMA Vakfı Facebook hesabı İçerik analizi yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre sosyal medyanın gönüllülük çalışmalarında ciddi ölçüde etkili bir mecra oluşu ortaya çıkmış, bu noktada sosyal medyayı diğerlerine nazaran çok daha etkin kullanan sivil toplum kuruluşlarının da var olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the effectiveness of the non-profit organizations is increasing day by day by the the globalization effect and the opportunities provided by the information technologies developed in parallel. Communication is the essential condition for non-profit organizations to survive and carry out sustainable activities. Considering the limited opportunities that non-profit organizations have in achieving their goals, it can be said that social media provides serious opportunities in this regard. As a channel that is constantly updated, allowing multiple use and is suitable for virtual sharing, social media is the most qualified of all communication channels. In addition, NGOs need volunteers in order to carry out their activities in line with their goals and objectives, media for advocacy and donations for funding as institutions built on the basis of a non-profit logic and volunteering. Therefore, as being the institutions built on the basis of a non-profit logic and volunteering, non-profit organizations should strive to demonstrate this in their communication with all their target groups. One of the most important resources that NGOs need in order to achieve their goals and achieve their goals is the support of volunteers. Volunteers are the foremost elements of the limited resources of NGOs. In this study, the volunteer activities of non-profit organizations in social media contents were evaluated and DenizTemiz Association TURMEPA Facebook account and TEMA Foundation Facebook account were compared with content analysis method in order to reveal how effective the studies were carried out at this point. According to the results, it has been found that social media is a very effective medium in volunteerism studies and there are also non-profit organizations that use social media more effectively than others.