Sanat etkinliği reklamlarından biri olan afişin insanların kalite algısı üzerindeki etkisi: Trabzon'da tiyatro izleyicisi üzerine bir araştırma
The effect of a poster, one of the art activity ads, on people's perception of quality: A research on theater audience in Trabzon
  1. Tez No: 614054
  2. Yazar: BİLGESU ERDEN BÜYÜKHELLAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SABRİ KURTULDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, İşletme, Fine Arts, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sanatın Pazarlanması, Tiyatro Afişleri, Hizmet Kalitesi, Servqual Ölçeği, Art Marketing, Theater Posters, Quality of Service, Servqual Scale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tiyatro izleyicisinin afişlere yönelik algıladıkları hizmet kalitesinin ölçülmeye çalışıldığı bu araştırma Servqual ölçeğiaracılığıyla toplanan verilerin analizine dayanmaktadır.Araştırmanın birinci bölümünde sanat kavramınıntanımı,gelişim süreci ve pazarlanmasına yönelik bilgilere yer verilmiştir. Bu bölümde ayrıca çalışmamızın konusu olan tiyatro ve afişler hakkında genel açıklamalar yapılmıştır. Tiyatronun tüketim kültüründeki yerinden bahsedilerekreklamın tiyatro için önemi vurgulanmıştır. Ardındantiyatronun tanıtılmasında yararlanılan reklam araçlarına ve en fazla kullanılan reklam yöntemlerinden biri olan tiyatro afişlerine değinilmiştir.İkinci bölüm olan hizmet kalitesi bölümünde ise kalite, algılanan kalite ve hizmet kalitesi kavramlarına yer verilerek kalite ölçümünün pazarlama alanı için neden önemli olduğu açıklanmıştır. Bu noktada hizmet kalitesinin ölçülmesi için kullanılan Servqual ölçeğidetaylıca anlatılmış ve Servqual ölçeğineyönelik yapılan eleştirilerle bu eleştirilere getirilen cevaplara yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde anket yöntemi kullanılarak Trabzon'da yaşayan 350 tiyatro izleyicisinin tiyatro afişlerine yönelik algılanan ve beklenen hizmet kalitesi ölçümleri yapılmıştır.Anketlerden elde edilen veriler sonucunda Servqual ölçeğiyletiyatro izleyicisinin algılanan hizmet kalitesi ölçülmüş ve yapılan kalite ölçümünün bulgu ve sonuçlarına yer verilmiştir. Anket formunda izleyicilerin algı ve beklentilerini ölçmek için 5'li Likert ölçeğikullanılmıştır. Anketler aracılığıyla ulaşılan veriler SPSS programına girilerek sınanmak istenen hipotezler ışığında testler yapılmıştır. Araştırma bulguları tiyatro afişlerinin kalitesinin izleyiciler açısından nasıl algılandığını gösterirken, afişin geliştirilmesine yönelik artan rekabet koşulları çerçevesinde nelerin yapılabileceğinin de bir göstergesi olmaktadır. Ayrıca bu çalışmaServqual ölçeğineyönelik ileride yapılabilecek bilimsel çalışmalar için de yol gösterici bir nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, which tries to measure the perceived service quality of the theater audience for posters, is based on the analysis of the data collected through the Servqual scale.In the first part of the study, the definition, development process and marketing of art concept are given. In this section, general explanations about theater and posters which are the subject of our study are given. The importance of advertising for theater was emphasized by mentioning the place of theater in consumption culture. Then, the advertising tools used in the promotion of the theater and one of the most used advertising methods of theater posters are mentioned.In the second part, the service quality section, the concepts of quality, perceived quality and service quality are explained and why quality measurement is important for the marketing field is explained. At this point, Servqual scale, which is used to measure the service quality, is explained in detail and the criticisms made to the Servqual scaleand the answers to these criticisms are given.In the third part of the study, the perceived and expected service quality measurements of the theater posters of 350 theater viewers living in Trabzon were made by using survey method. As a result of the data obtained from the questionnaires, the perceived service quality of the theater audience was measured with the Servqual scale. Inthis context, findings and results of quality measurement are given.5-point Likert scale was used to measure the perception and expectations of the audience. The data obtained through the questionnaires were entered into the SPSS program and tests were conducted in the light of the hypotheses to be tested. The findings of the research show how the quality of theater posters is perceived for the viewers, and it is an indicator of what can be done within the framework of increasing competition conditions for the development of the posters. In addition, this study provides guidance for future scientific studies on Servqual scale.