Dramatik çerçeveleme ve televizyonda temsil ilişkisi
Dramatic framing and it's representation on television
  1. Tez No: 614107
  2. Yazar: KEMAL DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS TAYANÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çerçeve, çerçeveleme, televizyon, dramaturji, dramatik çerçeveleme, Survivor 2019, Frame, framing, television, dramaturgy, dramatic framing, Survivor 2019
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışmada televizyon anlatılarının biçimsel ve içerik olarak oluşturulma sürecinde kullanılan çerçeveleme yöntemleri tespit edilmektedir. Dramatik anlatı unsurları kullanılarak çerçevelenen televizyon programlarının incelenmesi sonucu ortaya çıkan dramatik çerçevelerden yola çıkılarak ise, dramatik çerçeveleme çözümlemesi olarak bir analiz yöntemi ortaya koyulmuştur. Çalışmada öncelikle çerçevelemenin kavramsal ve kuramsal düzeydeki gelişimi ele alınmıştır. Burada çerçevelemenin sosyolojik ve psikolojik bağlamına dair akademik yazın derlenmiştir. Kitle iletişim araçlarında çerçeveleme bağlamında ise, medya içeriğinin çerçevelenmesi üzerine ortaya konan kuramsal yaklaşımlar bir araya toplanmış ve bunlara çerçevelemede etkin olan diğer bilişsel, psikolojik ve sosyolojik unsurlar eklenmiştir. Televizyonda çerçeveleme unsurları açıklanmış ve bu unsurların yer aldığı program türü, formatı ve anlatıyı oluşturan dramatik yapı ile temsillere değinilmiştir. Son bölümde dramatik çerçeveleme çözümlemesine dair kuramsal bir temellendirme oluşturulmuş ve dramatik çerçeveler açıklanmıştır. Dramatik çerçeveleme yaklaşımı ortaya koyulduktan sonra çalışmanın araştırma örneği olarak seçilen Survivor 2019 Türkiye – Yunanistan televizyon programı dramatik çerçeveleme yöntemi ile çözümlenmiştir. Örnek programın, tespit edilen dramatik çerçeveler ve bunlar ile oluşturulan dramatik çerçevelemenin ortaya koyduğu anlamlar ve temsil açısından bireysel, toplumsal ve ideolojik bağlamlardaki değerlendirmeleri yapılarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, framing methods used in the formal and contextual creation of television narratives are determined. Based on the dramatic frames that emerged as a result of the examination of television programs framed using dramatic narrative elements, a dramatic framing analysis was introduced as an analysis method. In the study, first, the development of framing at the conceptual and theoretical level is discussed. Here, academic literature on the sociological and psychological context of framing is compiled. In the context of framing in mass media, theoretical approaches on framing media content are gathered together and other cognitive, psychological and sociological factors that are effective in framing are added. The framing elements are explained on the television and the program type, format and the dramatic structure that constitutes the narrative and the representations are mentioned. In the last part, a theoretical reason for dramatic framing analysis is created and dramatic frames are explained. After the dramatic framing approach put forward, Survivor 2019 Turkey - Greece television program, which was selected as an example of research studies, has been analyzed with the dramatic framing method. The study was completed by evaluating the research example in terms of the determined dramatic frames and the meanings and dramatic framing created with them in individual, social and ideological contexts.