Crisis communication in Sub-Saharan Africa: Media coverage of terrorist attacks in the age of social media
Sahra altı Afrika'da kriz iletişimi: Sosyal medya çağında terörist saldırıların medyada görülmesi
- Tez No: 701978
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF ZİYA GÖKÇEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ YASMIN ABBAS ABDALLAH ALDAMEN, PROF. DR. HAKKI ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Çerçeveleme, terörizm, Batı Afrika, Medya, Maliweb.net, LeFaso.net, Framing, terrorism, West Africa, Media, Maliweb.net, LeFaso.net
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Son yıllarda, Batı Afrika ülkelerinde terör saldırıları ciddi bir veba haline geldi. Bu nedenle, çeşitli akademisyenler çalışmalarını bu fenomene ve onun ekonomi ve nüfusun yaşamları üzerindeki sonuçlarına odakladılar. Ancak, Batı Afrika medyasının terör saldırılarını çerçevelediğine dair, özellikle de sosyal medyanın baskın olduğu bir bağlamda akademik bir araştırma yok. Sadece Medya'nın herhangi bir önemli olay hakkında kamuoyunu bilgilendirme görevi yoktur, aynı zamanda terörizmin dramatik ve muhteşem yanı da geniş bir izleyici kitlesini büyülemektedir. Bu nedenle, terörizmle ilgili haberler bugün Batı Afrika medya ekosistemini giderek daha fazla istila ediyor. Yine de, terör olgusunun uygun bir şekilde anlaşılması, yalnızca terörizm, medya ve kamuoyu arasındaki karmaşık ilişkilerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesinden kaynaklanabilir. Teröristler, bir endişe ve gerilim atmosferi yaratarak, gasplarını tartışmak üzere kamuoyunu harekete geçirmek için medyayı kullanırlar. Bu araştırmada, Batı Afrika ülkelerindeki medya uygulayıcıları tarafından terör saldırılarının ardından uygulanan medya gündem belirleme ve kriz iletişimi stratejisini analiz edip değerlendireceğim. Böylece bu çalışma, medya profesyonellerinin terör haberciliğine ilişkin tutumunu teşhis etmeyi, analiz etmeyi ve gazetecilik mesleğini yöneten çeşitli etik ve deontolojik kurallar ışığında değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sonuç olarak araştırmalar, Burkina Faso ve Mali'deki ana dijital medyanın mülakatlara, anket veri analizlerine ve içerik analizlerine dayalı örnekler üzerinden yürütülmektedir. Bu nedenle, mevcut çalışma esasen niteldir ancak Sıralı Karma Yöntemi takip eder.“Maliweb.net”ve“LeFaso.net”sitelerinden toplam 219 haber makalesinin analizini, ankete katılan 98 kişilik bir kitleyi ve“kaynak kişiler”ile gerçekleştirilen 4 görüşmeyi kapsamaktadır. Bunu yaparken, bu araştırmanın temel amacı üç yönlüdür. İlk olarak, kriz iletişimi, medya çerçeveleme ve sosyal medya yaygınlığının ortaya çıkışı arasında bir bağ kurmayı araştırmayı amaçlamaktadır. İkinci olarak, bu çalışma, Batı Afrika medyası tarafından bilgi işlemenin gazeteciliğin profesyonel kurallarına saygı duyup duymadığını kontrol etmeye çalışmaktadır. Araştırmanın üçüncü amacı ise, Batı Afrika bağlamında dijital üretici tüketicilerin terörizmle ilgili sahte bilgilere yönelik davranışlarının anlaşılmasıyla ilgilidir.
Özet (Çeviri)
In recent years, terrorist attacks became a serious plague in West African countries. Thus, various academics focused their works on the phenomenon and its consequences on economy and the lives of population. However, there is no academic research about the framing of terrorist attacks by the West African media, especially in a context of social media predominance. Not only Media have a duty to inform the public regarding every major incident, but besides, the remarkably dramatic side of terrorism captivates a large audience. Hence, news about terrorism floods more and more West African media ecosystem today. Yet, an appropriate comprehension of the issue of terrorism could result from a cautious reflexion on the multifaceted nexus that exists between extremism, mass media and public-opinion. By generating an anxious environment full of tension, terrorists use media to encourage the mobilization of public opinion to discuss their extortions. In this research, I will analyse and assess the media agenda setting and crisis communication strategy implemented by media practitioners in West African countries following terrorist attacks. Thereby, this study aims to diagnose the attitude of media professionals in relation to the coverage of terrorism, analyse it and evaluate it in the light of the various ethical and deontological rules that govern the profession of journalism. As a result, the investigations are carried out on samples based on interviews, survey data analysis and contents analysis of the main digital media in Burkina Faso and Mali. Therefore, the current study is essentially qualitative but follows a Sequential Mixed Method. It encompasses an analysis of a total of 219 news articles from“Maliweb.net”and“LeFaso.net”, along with a corpus of 98 surveyed population and 4 interviews realized with“resource persons”. In doing so, the central purpose of this research is threefold. Firstly, it aims to investigate and establish a nexus between crisis communication, media framing and the advent of social media prevalence. Secondly, this study attempts to check whether the processing of information by West African media respects the professional rules of journalism. The third purpose of the research concerns the comprehension of the digital prosumers' behaviours towards counterfeits information related to terrorism in West African context.