Yüzme Türkiye şampiyonasına katılan bedensel engelli sporcuların kaygı düzeylerinin araştırılması
Investigation of anxiety levels of physically disabled athletes participating swimming championship in Turkey
- Tez No: 614168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Yüzme, Bedensel Engelliler, Sporcu, Anxiety, Swimming Physically Disabled, Athlete
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, Yüzme Türkiye Şampiyonasına katılan bedensel engelli sporcuların kaygı düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından araştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmaya, 16-18 Ocak 2018 tarihinde Aksaray'da düzenlenmiş olan Bedensel Engelliler Yüzme Türkiye Şampiyonası' na katılan sporcular arasında uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 127 bedensel engelli sporcu katılmıştır. Çalışma kapsamında hazırlanan veri formu iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda katılımcıların cinsiyeti, yaşı, eğitim durumları, kaç yıldır spor yaptıkları ve gelir durumları gibi bilgilere ulaşılan form; ikinci bölümde ise araştırmanın amacı doğrultusunda katılımcıların kaygılarını ölçmek adına Spielberger ve arkadaşları tarafından geliştirilen Durumluk-Sürekli Anksiyete Envanteri (State Trait Anxiety Inventory STAI) kullanılmıştır. Ölçek Türkçe geçerlilik ve güvenirlilik ile Türkçe uyarlaması Öner ve Le Compte tarafından yapılmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin analizi ve değişkenler arası karşılaştırmalarda SPSS 22.0 programından faydalanılmıştır. İstatistik testlerde ilk olarak dataların parametrik testlerin ön koşullarını sağlayıp sağlamadığına Skewness ve Kurtosis (çarpıklık basıklık) değerlerine bakılarak -1.0 +1.0 aralığında yer aldığından verilerin normal dağıldığı gözlemlenmiştir (Karaatlı, 2014). Veriler normal dağılım gösterdiğinden verilere istatistiki analiz olarak Bağımsız Örneklem T-Testi ve çoklu varyans analizi (MANOVA) testleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, katılımcıların cinsiyetleri, yaşları, gelir durumları, spor yaşları ve eğitim durumları açısından durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinde herhangi istatistiki bir fark elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim was to investigate anxiety levels of physically disabled athletes participating Swimming Championship in Turkey. 127 physically disabled athletes in total, selected by coincidence method participated in this research. The data form prepared within the scope of the study consists of two parts. In the first part, a personal information form to identify the demographics of the participants; in the second part,“State Trait Anxiety Inventory STAI ”, which was developed by Spielberger et al. and translated to Turkish language by Öner ve Le Compte was used to determine the anxiety levels of athletes. SPSS 22.0 program was used for the analysis of the data and for the comparison of the variables. In the statistical tests, it was observed that the data were normally distributed since the data were in the range of -1.0 +1.0, based on the Skewness and Kurtosis values. As the data were distributed normally, the data were analyzed with Independent Sample T-Test and Multiple Variance Analysis (MANOVA) tests. As a result of this research, , there were not significant differences between gender, age, income, sport age and education level and anxiety scores (p>0,05).